Avalehele
Loomad teel! Kas sinu kasko kaitseb?

Loomad teel! Kas sinu kasko kaitseb?

Kevad ärgitab linnud ja loomad aktiivselt liikvele. Näiteks mais ja juunis satub  teedele keskmisest rohkem metskitsi ja eelmise aasta põdravasikaid, kes panevad autojuhtide reaktsioonikiiruse tõsiselt proovile. Tark on sellisteks puhkudeks valmis olla ning sõlmida autot kaitsev kaskokindlustus.

Transpordiameti andmetel on metsloomadega seotud liiklusõnnetused Eestis sagenenud, sest meie teedel liigub rohkem sõidukeid. Statistika järgi registreeritakse Eesti riigiteedel aastas umbes 6000 liiklusõnnetust metsloomadega. Vigastada saab sellistes õnnetustes aastas ligi 20–30 inimest.

Loomade käitumine on ettearvamatu

Swedbanki kaskokindlustuse valdkonnajuhi Aleksei Žemkovi sõnul võivad loomaga kokkupõrkel kaasneda tuhandetesse eurodesse ulatuvad kulud. “Igal aastal jõuab kahjukäsitlusse juhtumeid, kus auto põrkab kokku loomaga ning see võib põhjustada autole suuri kahjustusi.  Ühes viimastest kulukamatest juhtumitest ei olnud sõiduki taastamine majanduslikult otstarbekas ja kahju suuruseks oli 30 000 eurot,” tõdeb Žemkov. Kohustuslik liikluskindlustus paraku loomadega kokkupõrkel tuge ei paku. Liikluskindlustus katab need kahjud, mille kindlustatu põhjustab kolmandatele isikutele. Loomaga kokkupõrkel tekkinud kahjude korvamiseks on vajalik kaskokindlus.

Kokkupõrge loomaga võib juhtuda vaatamata autojuhi ettevaatlikkusele ja soovile õnnetust vältida, sest loomad on ettearvamatud. Transpordiameti kaamerasalvestistest on näha, et loomad teevad järske suunamuutusi, ootamatuid hüppeid ja üritavad vahetult lähenevate autode eest läbi joosta. Sõidukijuhtidel tasub Transpordiameti kaardilt tutvuda, millised on kõige ulukiohtlikumad teelõigud. “Kuna liikluses ei osaleta pea kunagi üksi, ei saa enamasti lootma jääda vaid enda turvalisele sõidustiilile. Ootamatuid olukordi, olgu selleks näiteks teele jooksnud loom, ilmastikust põhjustatud kehvad teeolud või tuulega teele lennanud esemed, tuleb kõigil ette ning sellistel juhtudel aitab kaskokindlustus  kanda sõidukiga juhtunud kahjude kulud, ” kinnitab Žemkov.

Jälgi, mis kaskokindlustuse hinnas sisaldub

Kahtlemata mõjutab hind kaskokindlustuse valikut, kuid seejuures on kasulik veenduda, et kindlustuskaitse sisu on asjakohane. Näiteks tasub tutvuda kaskokindlustuse tingimustega ning teha selgeks, millised kahjujuhtumid poliisi põhjal hüvitatakse ja kas looma või linnuga kokkupõrke korral peab kindlustusvõtja tasuma ka omavastutuse. “Swedbankil on ka laia kaitsega kaskokindlustus, mis katab mistahes ootamatu sündmuse tõttu tekkinud kahjud, mille tagajärjel saab sõiduk kahjustada või hävib, välja arvatud tingimustes välja toodud välistused,” selgitab Žemkov. Välistus on näiteks see, kui sõidukit juhib joobes või  juhtimisõiguseta inimene.

Aleksei Žemkov soovitab hoolikalt lugeda kindlustuse pakkujate tingimusi, et leida nende hulgast sobivaim, mis vastaks autoomaniku vajadusele õige paremini. Mida laiapõhjalisem on kindlustuskaitse, seda rahulikumana saab autojuht end tunda.

Mida teha, kui põrkad kokku metsloomaga?

Peatu ja lülita sisse ohu- ja ääretuled ning pane sõidukist väljudes selga ohutusvest.

  1. Kui õnnetuses on inimkannatanuid, teata sellest hädaabi telefonil 112.
  2. Kui hukkunud või viga on saanud loom, teata sellest infotelefonile 1247 (tasuta).
  3. Enne helistamist proovi tuvastada uluki liik ja määrata sündmuse toimumise võimalikult täpne asukoht, näiteks nutiseadme rakenduse Waze abil. Abiks on ka asukohale iseloomulike objektide kirjeldus, näiteks kilomeetripost või bussipeatus.
  4. Mida täpsema info edastad, seda kergemini ja kiiremini saavad jahimehed reageerida olukorras, kus hukkunud uluk vajab teelt kiirelt eemaldamist.
  5. Kui uluk läks omal jõul teest eemale, aga on ilmselt vigastatud, teata juhtunust samuti numbrile 1247, edastades võimalikult täpne asukoha kirjeldus.

Allikas: Transpordiamet

Kindlustust pakub Swedbank P&C Insurance AS. Tutvu tingimustega aadressil www.swedbank.ee ja vajadusel konsulteeri asjatundjaga.