Avalehele
Swedbank hüvitas mullu 12,8 miljoni euro ulatuses kodukindlustuse juhtumite kahjusid

Swedbank hüvitas mullu 12,8 miljoni euro ulatuses kodukindlustuse juhtumite kahjusid

Swedbank P&C Insurance hüvitas eelmisel aastal 12,8 miljoni euro ulatuses kodukindlustuse juhtumitega seotud kahjusid ning kompenseeris laenumaksekindlustuse klientidele 450 000 euro ulatuses laenumakseid.

„Kodu kindlustamine aitab kaitsta enamiku inimeste materiaalselt kõige väärtuslikumat vara, luues samaaegselt turvatunde, mis on ootamatutes olukordades hindamatu. Õnnetused ei hüüa tulles ja seda näitab ka Swedbanki kindlustuse statistika,” ütles Swedbanki riskikindlustuse valdkonnajuht Liina Laks.

Praeguseks välja makstud suurima kahjusummaga kodukindlustuse juhtum oli mullu põhjustatud tulekahjust, mille käigus hävines hoovis olev puukuur ning kahjustada sai maja fassaad ja siseviimistlus. Swedbanki kodukindlustus hüvitas antud juhtumi kahjud ligi 66 250 euro ulatuses. Ka suuruselt teise kahju, mis ulatus ligi 51 000 euroni, põhjustas tulekahju, mis sai alguse kaminasüsteemi lekkest. Lisaks hüvitati ka ligi 33 000 euro ulatuses õhk-vesi soojuspumba rikkest tekitatud kahjud.

Kindlustussummad on vajalik üle vaadata

Laksi sõnul peab tulekahjude korral arvestama, et hoonete taastamine on pikk protsess. Pärast õnnetust on vaja teha lammutustööd, korraldada hoone taastamiseks vajalikud projektid ja ehitusload ning leida tööde teostaja. Seejärel saab alles alata ehitus, mis võtab omakorda aega. Olukorras, kus kodu muutub kindlustusjuhtumi tõttu elamiskõlbmatuks, hüvitab Swedbank samaväärse asenduspinna üürikulud kuni 12 kuu ulatuses. „Pika protsessi tõttu on eelmise aasta suurima kahjusummaga juhtumi hüvitamine tegelikult veel pooleli. Tegemist oli põlenguga paarismajas, kus kannatada sai kogu hoone, sealhulgas naabri paarismaja osa ning prognoositav kahjusumma on kokku pea 300 000 eurot,” ütles ta.

Swedbanki kodukindlustus kaitseb nii ehitist, kodust vara kui ka kellelegi teisele tekitatud kahjusid. Vastutuskindlustus on eriti vajalik kortermaja elanikele, tulles appi näiteks olukorras, kus veetoru lõhkemine tekitab naabritele uputuse. Kusjuures eelmise aasta suurim vastutuskindlustuse juhtumi hüvitis oli 20 000 eurot. „Inflatsiooni ja hindade kallinemise tõttu soovitame kõigil vaadata üle koduse vara- ja vastutuskindlustuse kindlustussummad ning vajadusel neid tõsta, sest varasem summa ei pruugi olla praegu enam piisav,” ütles Laks.

Laenu kindlustamine on muutumas aina olulisemaks

Kodukindlustuse kõrval on muutunud üha olulisemaks laenumaksekindlustus, mis aitab ootamatu töö või töövõime kaotuse korral. Eelmisel aastal hüvitas Swedbanki laenumaksekindlustus ligi 450 000 euro ulatuses laenumakseid. „Praegune majanduse olukord tekitab arusaadavalt ebakindlust – laenumaksed on euribori tõttu tõusnud ning tööturu olukord on heitlik. Meelerahu tagamisel tuleb appi laenumaksekindlustus, mille toel hüvitatakse laenude maksed, mille tagasimakse periood on vähemalt üks aasta ja laenujääk vähemalt 500 eurot,” ütles Laks.

Samas tuleb meeles hoida, et laenumaksekindlustust on võimalik sõlmida 30 päeva jooksul alates laenulepingu allkirjastamisest. Seega tasuks laenu kindlustamisele mõelda juba siis, kui hakata laenu võtmist kaaluma, et tagada endale suurem turvatunne. Näiteks eelmisel aastal olid laenumaksekindlustuse suurimad hüvitissummad töö kaotuse korral 11 200 eurot ja 8300 eurot ning töövõime kaotuse korral 7200 eurot ja 5300 eurot. „Töö kaotus võib tabada ootamatult, mõjutades oluliselt pere eelarvet. Ka töövõime kaotus, näiteks olukorras, kus laps ootamatult haigestub ning lapsevanem peab enam kui 30 päevaks koju jääma, võib muuta igakuiste laenumaksete tasumise äärmiselt keeruliseks. Sellistes olukordades on kindlustus suureks abiks,” ütles Laks.

Kodu- ja laenumaksekindlustus pakub Swedbank P&C Insurance AS, kelle kindlustusagendina tegutseb Swedbank AS. Tutvu tingimustega aadressil www.swedbank.ee ja vajadusel konsulteeri asjatundjaga