Avalehele
Laps tahab hakata investeerima – kuidas teda toetada?

Laps tahab hakata investeerima – kuidas teda toetada?

Mida sa teeksid, kui laps tuleb ja ütleb, et tahab hakata investeerima? Esialgu võib see panna kukalt kratsima – kus ta küll sellest üldse kuulis? Pole mingit põhjust, sest investeerimisest räägitakse noorte ja laste seas viimastel aastatel aina enam.

Lapsega koos investeerimisel on hulk plusse. See annab võimaluse õpetada teda planeerima, kaalutletud otsuseid langetama ja muid oskusi, mis on talle terveks eluks kasulikud. Kuidas see teekond teie mõlema jaoks aga kõige kasulikumaks muuta?

Kuula ja toeta

Kõigepealt küsi lapselt, miks ta on investeerimisest üldse huvitatud. Kas ta on näinud seda mõnes videos, lugenud raamatust või kuulnud sõbralt? Mis talle selle juures põnev tundub? Nii saad selgust ta motivatsioonis ja huvis, et teda oleks võimalik paremini toetada.

Õpeta ja hari

Nüüd on aeg rääkida investeerimise põhitõdedest. Proovi seda teha lihtsalt ning võta appi elulisi näiteid. Enne jalgrattaga sõitma õppimist selgitatakse ju, kuidas rattaga sõita, tasakaalu hoida ja mida liikluses jälgida. Sama lugu on investeerimisega. Räägi lapsele, mida investeerimine tähendab, kuidas investeeringud töötavad ja mis riske tuleb arvestada.

Tee plaan

Kas lapse soov püsib? Nüüd on aeg teha plaan, mitte tormata tegutsema. Arutage läbi, kui palju laps on valmis investeerima, kuhu ta sooviks raha paigutada ja millised on ta eesmärgid. Kas ta soovib koguda kaugemaks tulevikuks või lihtsalt näha, kuidas võib raha aja jooksul kasvada? Kui ta soovib lihtsalt mõne asja, näiteks uue telefoni ostmiseks koguda, siis tasub tal valida Rahakoguja.

Alusta väikselt

Nagu iga uue oskusega on oluline alustada tasapisi. Esmalt võiks laps investeerida väikese summa – kas või mõne euro taskuraha –, et näha, kuidas investeerimine üldse käib. Mida noorem on laps, seda tähtsam on selgitada, et raha ei tule õhust ja armastusest, vaid on teenitud tööga.

Õpeta kannatlikkust

Üks olulisemaid oskusi, mida investeerimine õpetab, on kannatlikkus. Raha kasvamine võtab aega ning õpeta laps seda mõistma. See on nagu taime kasvatamine – sa ei saa oodata, et seemnest kasvab suur puu üleöö.

Jälgige tulemusi koos

Kui laps on teinud esimese investeeringu, vaadake koos, kuidas investeeritud raha kasvab ja ka kahaneb. See võib olla põnev aeg, kus saate rääkida ettevõtetest, majandusest ja rahast üldiselt. Saadud praktilised oskused aitavad lapsel tulevikus oma rahaasjade eest paremini hoolt kanda.

Lapsevanemana on ka sinul üht-teist tähtsat, millega tasub enne lapsega koos investeerimisega alustamist kurssi viia. Näiteks kas tead, mis vahe on sellel, kas investeeringud on sinu või lapse nimel? Vaata lapsele investeerimise lehelt lisa.