Avalehele
Ekspordi maht vähenes esimeses kvartalis veerandi võrra

Ekspordi maht vähenes esimeses kvartalis veerandi võrra

Kaupade eksport on aastaga oluliselt vähenenud. Esimeses kvartalis oli ekspordikäive eurodes 8% võrra väiksem kui aasta tagasi. Arvestades seda, et hinnad on samal ajal 12 protsendi võrra tõusnud, kahanes kaupade ekspordi maht esimeses kvartalis ligi viiendiku võrra.

Kuigi selline langus tundub suur, tuleb arvestada sellega, et eelmisel ja üle-eelmisel aastal oli tööstusel tellimusi palju, kuna inimesed ostsid koroonakriisi piirangute ajal kaupu rohkem kui teenuseid. Ootamatu nõudluse kasv tõstis nii müüki kui hindu.

Praegu on nõudlus aga madal ja konkurents tihe. Eesti peamiste kaubanduspartnerite majandused kasvavad sel aastal aeglaselt, kui üldse. Rootsit ja Leedut on tabanud majanduslangus. Soome ja Saksamaa majandused seisavad paigal.

Eesti tootja ei suuda enam nii head hinda pakkuda. Tooraine-, energia- ja palgakulud on kasvanud konkurentidest kiiremini. Põhjamaadesse eksportijatele põhjustab täiendavat peavalu euro tugevus Rootsi ja Norra krooni suhtes – see muudab nende tooted sealsel turul kohalikus valuutas kallimaks.

Esimeses kvartalis vähenes peaaegu kõigi suuremate kaubagruppide väljavedu. Kahanes nii naftatoodete, mobiilsideseadmete, puidu kui metalltoodete eksport. Kasvu näitas vaid toiduainete ning masinate ja seadmete müük.

Tootmisvõimsused on Eesti tööstuses rakendatud 70% ulatuses. Ruumi kasvuks on, kui tellimusi oleks rohkem. Selle aasta teisel poolel peaks eksportijate elu kergemaks minema, kuna siis on oodata majandusaktiivsuse ja tarbijate ostujõu järkjärgulist taastumist.

Kaupade ekspordi madalseisu tasakaalustab õnneks teenuste ekspordi kasv. Sellele aitab kaasa turismi taastumine. Kaupade ja teenuste ekspordi kogukäive oli vähemalt jaanuaris-veebruaris aastatagusest suurem.

Märksõnad: Eesti eksport, Eksport