Avalehele
Hinnatõus lähikuudel kiireneb

Hinnatõus lähikuudel kiireneb

  • Hinnad tõusid veebruaris aastatagusega võrreldes 0,6 protsendi võrra.
  • Hinnatõus kiirenes, kuna mootorikütused ja elekter kuu jooksul kallinesid.
  • Aasta kokkuvõttes peaksid Swedbanki hinnangul hinnad kerkima 1,4 protsendi võrra.

 

Pakane kergitas elektri hinda

Hinnad tõusid veebruaris aastatagusega võrreldes 0,6 protsendi võrra. Hinnatõus kiirenes, kuna mootorikütused ja elekter kuu jooksul kallinesid. Külm ilm suurendas nõudlust elektri järele. Selle aasta veebruaris oli keskmine õhutemperatuur -6C, aasta tagasi aga +2C.

Maailmamajanduse elavnemine turgutab nafta hinda

Transport oli eelmisel kuul endiselt aastatagusest odavam. Mootorikütuseid mõjutas diislikütuse aktsiisi alandamine. Nafta hind jätkas veebruaris aga kallinemist ja ületas esimest korda üle pika aja 60 dollari piiri. Eurodes arvestatuna oli nafta hind veebruaris taas aastatagusega võrreldaval tasemel ja mitte sellest oluliselt madalam nagu siiani. Märtsi algul kallines must kuld veelgi, kuna OPEC+ otsustas tootmispiirangutega jätkata. Tulevikutehingud näitavad nafta hinna püsimist üle 60 USD selle aasta lõpuni.

Kuigi mootorikütuste hinnatõus ei meeldi autojuhtidele, tähendab see siiski maailmamajanduse tervise paranemist. Koroonavaktsiinid süstivad lootust. Maailmas on siiani vaktsineeritud 280 miljonit inimest. Näiteks Ühendkuningriigis on ühe süsti saanud juba ligi kolmandik elanikkonnast, USAs iga kuues. Eestis on esimese doosi saanud 7 protsenti elanikest.

Toiduained odavnesid

Toiduainete hindade languse tõi kaasa värske kala ja kartuli odavnemine. Lõhe hind oli veebruaris endiselt madal. Samas on viimastel nädalatel lõhe pakkumine külma ilma tõttu vähenenud ja nõudlus Aasia suunal kiiresti kasvanud. See on toonud kaasa lõhe hinna kiire tõusu.

Toidupoodide vahel käib tihe konkurents, mis Lidli kaupluste avamisega ilmselt tugevneb. Samas püsib nõudlus toidukaupade järele tugev ja hiljutised piirangud suunavad inimesed ostlema just toidupoodi. Kui majutus on aastaga oluliselt odavnenud, siis toitlustuskohtades hinnad alanenud ei ole.

Kinnisvaraturg püsib aktiivne

Üüri hinnad olid endiselt aastatagusest madalamad. Tallinnas on jätkuvalt üürikorterite üleküllus. Samas nõudlus eluasemete järele püsib tugev. Tallinna korterite keskmine ruutmeetri hind kerkis esialgsetel andmetel veebruaris aastaga 8 protsendi võrra.

Sellel aastal hinnad tõusevad

Nõudlus erinevate kaupade ja teenuste järele tasapisi kosub. Swedbank ootab selleks aastaks 1,4-protsendilist hinnatõusu. Palgakasv peaks olema hindade tõusust siiski kiirem. Swedbanki prognoosi järgi tõuseb keskmine palk sel aastal 3,5 protsenti.

 

Vaata lisaks:

 

Märksõnad: Hinnad, Hinnakasv, Toidukorv