Avalehele
Hinnatõusu surve püsib

Hinnatõusu surve püsib

Jaanuaris hinnatõus mõnevõrra kiirenes. Eelmise kuuga võrreldes kerkisid hinnad 0,8 protsendi võrra.

Aasta algul jõustusid mitmete kaupade ja teenuste hinnakirjade muudatused. Detsembriga võrreldes kasvasid kõige enam sideteenuste hinnad. Sideteenustele järgnes toidu hinnatõus. Kallines ka alkohol ja tubakas. 1. jaanuaril tõusis tubaka aktsiisimaks ja lõppes aktsiisivabastus tubakavedelikele. Kõrgema maksumääraga tubakas jõuab järk-järgult poodidesse.

Detsembriga võrreldes alanesid rõivaste ja jalatsite hinnad tänu talvekaupade allahindlustele. Soodusmüügid olid siiski väiksemad kui aasta varem. Detsembriga võrreldes vähenes ka mootorikütuste hind. Naftat ja naftatooteid on turul piisavalt, hoolimata täiendavatest sanktsioonidest Venemaale.

Hinnatõus aeglustub aasta teisel poolel

Majandusaktiivsuse raugemine, majapidamiste ostujõu langus ja tööpuuduse tõus vähendavad nõudlust erinevate kaupade ja teenuste järele. Hinnatõusu rahunemisse panustab ka energiahindade langus. Jaanuaris olid nii elektri kui gaasi börsihinnad oluliselt madalamad kui aasta varem.

2023. aastal tõusevad hinnad Swedbanki hinnangul 9 protsendi võrra. Aastane hinnatõus muutub ühekohaliseks suvekuudel. Kõige rohkem panustab hinnatõusu toidu kallinemine. Toit kallineb eelmise aasta keskmisega võrreldes 15 protsendi võrra. Keskmine netopalk peaks Swedbanki prognoosi järgi tõusma hindadega samas suurusjärgus ehk 9 protsenti.

Märksõnad: Tarbijahinnaindeks