Avalehele
Jaekaubanduse väljavaade on kiiresti halvenenud

Jaekaubanduse väljavaade on kiiresti halvenenud

Jaekaubandusettevõtete müügitulu mahu ehk hinnakasvuga korrigeeritud müügitulu kasv aeglustus mais kahe protsendini. Selline tugev kasvu aeglustumine oli oodatav, kuna ka Swedbanki hinnakasvu arvestav kaardimaksete kasv pidurdus mais järsult.
Tarbijate kindlustunne hakkas nõrgenema juba möödunud aasta sügisel, kuid viimastel kuudel on kukkumine olnud väga kiire. Tõsi küll, osalt rikub kindlustunde ajalist võrdlust selle mõõtmisel hiljuti toimunud metoodika muudatus. Kuigi tarbijate kindlustunde üldine näitaja on oluliselt nõrgenenud, siis inimeste kindlustunne kestvuskaupade ostmiseks eesoleva aasta jooksul on jätkuvalt väga tugev. See näitab ilmselt inimeste soovi kiire inflatsiooni juures oma raha kasutada ja hoida seda vähem hoiustel.
Kui esimeses kvartalis kasvas keskmine palk veidi üle kaheksa protsendi, siis aprillis ja mais esialgsetel andmetel kiirenes palgakasv kahekohaliste numbriteni. Kiire palgakasv annab aga kahjuks inflatsioonile hoogu. Samas on hinnakasv tugevast palgakasvust veelgi kiirem, mis hoiab ostujõudu languses. Reaalpalk ehk palk, milles on hinnakasv arvesse võetud, läks langusesse möödunud aasta novembris ehk juba kaheksa kuud tagasi.
Ostujõu languse juures on tarbimise mahtu aidanud üleval hoida koroona pandeemia ajal suurenenud hoiused, millele on lisajõudu andnud teisest pensionisambast väljavõetud raha. Samas kasutatakse pensionirahadest tarbimiseks ainult osa. Hoiuste kasv on küll kiiresti aeglustunud, kuid veel mais suurenes aastases võrdluses majapidamiste nõudmiseni hoiuste portfell 14 protsenti. Hoiused on küll tugevasti üle pandeemiaeelsest kasvutrendist ning peidavad endas jätkuvalt potentsiaalset nõudlust, kuid kahjuks vähendab selle mõju kiire inflatsioon.
Juuni esialgsed numbrid näitavad Swedbanki kaardimaksete käibekasvu aeglustumise jätkumist, mis tähendab omakorda jaekaubandusmahu kasvu pidurdumist või isegi langust. Sügisel, kui suuremad energiaarved annavad täiendava löögi majapidamiste eelarvele ja ka juba niigi kõrgele tõusnud muude hindade kasv on kiire, võib jaekaubanduse väljavaade halveneda veelgi.