Avalehele
18-aastane investor: alustamisel oli abiks Swedbanki Investeerimiskool

18-aastane investor: alustamisel oli abiks Swedbanki Investeerimiskool

Oto-Ben Karjamaa on üks neist tuhandetest noortest, kes on 18-aastaseks saades kasutanud võimalust saada Swedbankilt kingituseks 15-euro väärtuses Roburi fondi osakuid. Oto-Ben nägi kingituse kohta infot Facebookist. „Sel hetkel olin ma veel 17-aastane, aga mulle jäi see võimalus meelde. Kui ma 18-aastaseks sain, siis oli mul asja pangakontorisse, kus küsisin, kas see pakkumine ikka kehtib. Teenindaja tegi mulle sellest veel põhjaliku ülevaate ning vormistasingi kohapeal kohe ära ka,” räägib Oto-Ben.

Seejärel otsis ta omal käel investeerimise kohta infot veel juurdegi. „Palju on abiks olnud ka Swedbanki Investeerimiskooli videosari. Tänu sellele sai palju selgemaks, mida tähendab fondidesse investeerimine,” sõnab Oto-Ben. Esialgsete Roburi fondiosakutega on ta nüüdseks teeninud ka pisikese tulu. „Jälgin regulaarselt, kuidas nendega läheb,” ütleb Oto-Ben.

See pole aga 18-aastase noore ainus investeering – lisaks on ta ostnud ka üksikuid aktsiaid. „Huvi investeerimise vastu sai alguse põhikooli lõpus, kui koolis pakuti võimalust minna ühele investeerimiskoolitusele. Investeerimise teema hakkas mulle kohe meeldima ja huvi selle vastu kasvas. Kuna koolitusel osalemine jäi umbes sellesse aega, kui Coopi panga aktsiad turule tulid, siis ma rääkisin sellest kodus ka isale, kellel samuti ei olnud varem investeerimiskogemust. Arutasime omavahel investeerimise mõtet ning lõpuks langetasimegi koos otsuse Coopi aktsiaid osta,” ütleb Oto-Ben. Kuna ta ei olnud ostu tegemise ajal veel täisealine, vormistas tegeliku ostu tema isa. „Aga põhimõtteliselt võib seda lugeda minu esimeseks investeerimiskogemuseks,” lisab ta.

Oma 18. sünnipäevast alates on Oto-Ben aktsiaid ise ostnud. „Aga mul on ikka veel harjumus isaga ostud läbi arutada. Kui üks meist paneb tähele jälle mõnda uut aktsiaostu võimalust, siis arutame kodus läbi ja teeme otsuse,” sõnab ta. Ka Oto-Beni isa on pärast ühist esimest aktsiaostu investeerimisega jätkanud.

Oto-Ben investeerib peamiselt oma taskurahast. Investeeritavad summad ei ole suured, aga ta on kindel, et kavatseb investeerimisega jätkata veel pikka aega. „Eesmärk on ühel päeval jõuda sinnamaani, kus võiks olla piisava suurusega portfell, millelt teenitavad dividendid kataksid ära minu põhivajadused,” ütleb ta.

Swedbank kingib kõigile 18-aastaseks saanud noortele 15 euro väärtusest Swedbank Robur Access Edge Global fondi osakuid, et toetada noorte eduka investeerimisteekonna algust. Uuri lähemalt Swedbanki noorele ja tudengile mõeldud leheküljelt.