Avalehele
Kuidas kaasata suurettevõttena oma töösse noori?

Kuidas kaasata suurettevõttena oma töösse noori?

31.08.2023

Noored praktikandid on Swedbanki teenuste kujundamises viimased kaks aastat julgelt kaasa löönud. Noorte vaatenurk on hindamatu, sest nad annavad värskeid mõtteid ja pakuvad välja uudseid ideid. Nii sünnivad lahendused, mida hakkavad kasutama nad ise.
Meie ülesanne on anda noortele võimalus kuulata, õppida ja inspiratsiooni koguda, aga ka tegutseda ja kaasa lüüa. Seejuures on noorte häälel meie töötajate omaga võrdne kaal. Sellise sünergia toel koguvad noored enesekindlust ja saavad väärtuslikke kogemusi ning kasvavad nii isiklikult kui ka professionaalselt.

Noored appi teenuste disainimisse

Oleme Swedbanki Kick Starti programmi praktikantidele juba kaks suve korraldanud innovatsioonipäeva, kus nad on saanud välja töötada just noortele mõeldud teenuseid. Päeva esimeses pooles keskendutakse ajurünnakule ja mentorite toel mõtete lihvimisele ning teises pooles esitletakse lahendusi avalikult žürii ees. Üritused on olnud väga viljakad – noored on saanud sihtgrupi esindajatena teenuseid paremaks muuta ning selle tulemusena oleme arenenud ka ise.
Eelmisel aastal värskendasid praktikandid innovatsioonipäeval noorte väärtuspakkumisi. Noorte ideede ja tagasiside põhjal arendati välja väärtuspakkumise kontseptsioon ja sisu, mis vastab nende ootustele ja vajadustele. Nii mõnigi partnerpakkumine laiendati kõikidele Swedbanki klientidele. See kinnitab meie veendumust, et kaasamine on innovatsiooni ja tõhusate lahenduste leidmise jaoks võtmetähtsusega.

Tänavu fookus investeerimisel

Sel aastal andsime innovatsioonipäeval praktikantidele võimaluse rääkida kaasa kaugema tuleviku planeerimise vallas – keskendusime investeerimisele. Konverentsisaal täitus entusiastlike praktikantidega üle Eesti, kes sukeldusid sellistesse põnevatesse teemadesse, nagu investeerimine, pitch’imine ja teenuste disain. Päev oli tõeliselt inspireeriv ja hariv.
Ürituse korraldamise ja sujumise eest kandis hoolt noortepanganduse praktikant Sam Schmidt. Sam sai võimaluse algusest lõpuni kujundada ja juhtida üritust oma nägemuse järgi. Teda toetasid valdkonnajuhid, kes jagasid teadmisi ja kogemusi.
Selle ürituse korraldamine oli Sami jaoks praktika suurimaid ülesandeid. Uurime lähemalt, mis tunnetega ta Swedbanki praktikakuudele tagasi vaatab.

Sam, mis sulle praktikast kõige eredamalt on meelde jäänud?

Minu teekond on olnud põnev, üllatusterohke ja täis väljakutseid. Ma olen saanud käia palju varjutamas suurte osakondade juhte ja juhatuse liikmeid. Väga silmi avardav on olnud kuulata, kuidas liigutakse suurettevõtte struktuuris, mida peab tippjuhi koha saavutamiseks tegema, mis väärtustega nad siia on jõudnud ja palju muud.

Minu praktika juhendaja Triin Jalakas on mulle palju ägedaid uksi avanud ning kolm kuud kestev praktika on möödunud kui nipsti. Eestis on keeruline leida suuremat ettevõtet kui Swedbank ning väga lahe on olnud nii avatult ja ausalt näha tervet protsessi, ameteid, tööülesandeid ja inimesi.

Kas oled pangas midagi valesti ka teinud?

Läksin juulikuus ühel hommikul kohvile. Juuli on puhkuste tippaeg ning üsnagi kummituse tunne oli Liivalaia majas ringi liikuda. Praktikale tulles oli esimene reegel hoida töökaart pidevalt enda kõrval, aga no muidugi sel hommikul jätsin selle kogemata lauale. Kõndisin rahulikult kohvile, tulin tagasi ning kui oma osakonda üritasin sisse saada, siis ülla-ülla … mida mul küll pole. Istusin siis fuajee põrandale ja kirjutasin kaastöötajatele, kas keegi plaanib täna kontorisse tulla. Õnneks päästeti mind pärast 25 minutit istumist. Vaat selline lugu.

Mis on sind praktika ajal kõige rohkem üllatanud?

Mind tõsiselt üllatas, kui lihtsasti sain varjutama minna tippjuhte. Küsisin kõiksugu küsimusi ning sain enda hinnangul täiesti ausad ja läbipaistvad vastused. Mind kui praktikanti ei koheldud kuidagi väiksemana ning üldiselt tajusin kogu organisatsiooni kui tervislikku ja jätkusuutlikku ettevõtet. Juhid ei olnud kuskil eraldi tubades, kus neid kunagi ei nähtud. Kui tekkis küsimusi, oli nende uks kogu aeg avatud.

Mis sa sellest arvad, et suur ettevõte kaasab oma tegemistesse noori?

Mind kaasati ausalt öeldes rohkem, kui oleksin ise arvanud. Ma sain väga palju panustada ja teemade kohta öelda. Sain tegeleda kampaaniatega ning välja mõelda, mis suunas kampaania sõnumiga liikuda. Sain luua investeerimismaterjali ja artikleid, mis jõuavad peagi infokirjade ja Swedbanki blogi kaudu ka noorteni.

Mida sa endaga praktikasuvest kaasa võtad?

Minu suvi oli väga äge ja ainulaadne! Puhkamiseks küll palju aega ei jäänud, aga olin sellega juba arvestanud.

Ma arvan, et ma ei oleks saanud soovida ägedamat ja toredamat juhendajat. Kohe kui midagi välja pakkusin või ütlesin, oli järgmiseks päevaks see juba korraldatud. Juhendaja kuulas mind, oli toeks, suunas ning tundis siirast huvi, kuidas mul läheb. Suve jooksul sai juhendajast kiiresti ka mentor ning hea sõber terveks eluks.

Mida soovitaksid tulevastele praktikantidele?

Kindlasti mine, katseta, proovi igale poole järjekindlalt kandideerida. Jälgi endale huvi pakkuvate ettevõtete praktikakuulutusi, vali sobiv eriala, kus tahaksid olla, ja kandideeri. Kui kuulutusi pole, siis võid uurida, kes seal töötavad, ning kirjutada neile otse e-kiri. Jah, mõnele ei meeldi, aga teisele võid jällegi otsekohesuse ja konkreetsusega silma jääda. Püüa kirjas eristuda, too enda juures kohe välja punktid, mis müüvad.

Märksõnad: Investeerimine, Noor