Avalehele
Millega peaksid arvestama tuludeklaratsiooni esitades?

Millega peaksid arvestama tuludeklaratsiooni esitades?

Tuludeklaratsiooni esitamise aeg on taas käes. Niisiis tuletan meelde, mida võiksid noorena tulusid deklareerides teada. Nii läheb deklaratsiooni esitamisega sujuvalt ja jäävad ära ebameeldivad üllatused.

1. Kui käisid suvel tööl…

Suvel tööl käimine on saanud noorte seas väga populaarseks. Selle juures on aga oluline teada, et ka suvised tööampsud tuleb deklareerida. Õnneks on see üpris lihtne. Sinu tööandja on Maksu- ja Tolliametisse juba Sinu andmed saatnud, seega eeltäidetud deklaratsioon ootab vaid kinnitust. Muide, alaealisel peab deklaratsiooni täitma ja esitama ta vanem.

Tulude deklareerimise juures on tähtis selgust saada ka maksuvaba tulu asjus. Maksuvaba tulu sõltub sissetulekust ja väheneb astmeliselt koos sissetuleku suurenemisega. 2022. aastal oli maksuvaba tulu kuni 500 eurot kuus ja 6000 eurot aastas. Maksuvaba tulu arvestamiseks on vaja esitada tööandjale kirjalik avaldus. Lihtne näide: kui teenisid suvel 550 eurot kuus, siis 500 eurot on Sul maksuvaba, mille pealt ei pea maksma tulumaksu, ning 50 eurot läheb maksu alla.

2. Kui tegeled investeerimisega…

Investorina tuleb Sul tulu deklareerimisse pisut hoolikamalt süveneda. Kui Sa kasutad väärtpaberikontot koos investeerimiskontoga, siis pead Sa igal aastal Maksu- ja Tolliametile info kontol toimuva kohta edastama, isegi kui Sa möödunud aastal tehinguid teinud ei ole. Selleks on kõige mõistlikum kasutada investeerimiskonto raportit, mille saad hõlpsalt internetipangast edastada. Investeerimiskonto raportisse on tarvis kirja panna kõik summad, mida oled kalendriaasta jooksul kontole kandnud ja sealt välja võtnud. Oluline on teada, et tulumaksu tuleb maksta aga vaid teenitud kasumi pealt.

Eelmisel aastal juhtus mul endalgi kogenematuse tõttu väike äpardus. Ma ei teadnud, et tulusid deklareerides tuleb esitada ka investeerimiskonto raport, kui olen kasutanud investeerimiseks investeerimiskontot. Tekkis suur segadus, kuniks sain kasulikku infot, et isegi kui unustasid investeerimiskonto raporti esitada, võid kolme aasta jooksul maksudeklaratsiooni parandada. Seega sain isegi tagantjärele raportid esitada.

3. Kui oled võtnud kodulaenu…

Koduomanikuna on Sul tähtis teada, et tuludeklaratsioonis on võimalik raha tagasi saada kodu ostmiseks ja/või ehitamiseks või kodu ehitamiseks maatüki ostmiseks võetud laenult makstud intressidelt, mis on tasutud 2022. aastal. See info on tarvis deklaratsioonis üle vaadata ja vajaduse korral täiendada. Enda tasutud intresside ülevaate leiad internetipangast ning sealt saad intressiinfo juba edastada eeltäidetud deklaratsioonile, kuhu kantakse laenuga seotud intresside summa.

Tuludeklaratsioonilt saadud raha toob kindlasti Sulle naeratuse näole. See ei ole aga lisasissetulek, vaid Sinu enda teenitud raha, mida oled riigile liiga palju maksnud. Nupukas on see näiteks investeerida või annetada, mitte kohe ära kulutada.

Loe tulude deklareerimise kohta lisa Maksu- ja Tolliameti lehelt.