Avalehele
Kaotasime kolmanda samba pensionifondidelt kõik lisatasud

Kaotasime kolmanda samba pensionifondidelt kõik lisatasud

Alates tänavu septembrikuust kaotasime kõigi oma täiendava kogumispensioni ehk kolmanda samba pensionifondide lisatasud ja muutsime nii klientidele pensioniks kogumise Swedbankis turu soodsaimaks.

Siiani koosnesid kõigi Eestis pakutavate kolmanda samba pensionifondide jooksvad tasud valitsemistasust ja muutuvatest lisatasudest. Viimaste alla kuulusid fondide arvel tehingute tegemisega vahetult seotud ülekandekulud ja teenustasud, investeeringute jooksvad tasud ning muud fondide tingimustes või prospektis nimetatud valitsemisega seotud tasud ja kulud.

Keskmiselt veedab Eesti inimene pensionil 20 aastat.

Soovitatav on regulaarselt säästa umbes 10–15% oma sissetulekust. Erinevate uuringute kohaselt peaks väljakujunenud elustandardi hoidmiseks inimese pension olema umbes 65–70% tema senisest sissetulekust. Hinnanguliselt annavad riiklik pension ja II sammas kokku vaid 40% inimese pensionieelsest kuusissetulekust. Kolmanda samba osakuomanike on üle 140 0000 ja peaaegu iga teine neist kogub mõnes Swedbanki fondis. Siiski on läbi kolmanda samba oma pensionipõlve panustajaid Eestis võrreldes näiteks Soome või Rootsiga vähe. Et muuta kolmas sammas veelgi atraktiivsemaks võtame esimesena Eestis kõik lisatasud enda kanda ja Swedbankis kolmandasse sambasse koguja maksab vaid fikseeritud tasemel valitsemistasu.

„Soovides suurendada veelgi oma pensionifondide tasude läbipaistvust ja soodustada ka mullu hüppeliselt kasvanud kogumist pensioni kolmandasse sambasse kaotame alates septembrikuust esimesena Eestis oma kolmanda samba pensionifondidelt kõik lisatasud. Alles jäävad ainult seni kehtinud tasemel fikseeritud valitsemistasud, mis kokkuvõttes muudab Swedbanki fondid kõigis kategooriates turu soodsaimateks,“ kirjeldas Swedbank investeerimisfondid ASi juhatuse esimees Age Petter.

Pärast muudatust on turu soodsaimad III samba pensionifondid Swedbanki V30, V60 ja V100 kinnised (raha saab välja võtta alates 55. eluaastast) indeksfondid. Nende aastane jooksev tasu on vaid 0,29%. Aktiivsete fondide tasud saavad olema vahemikus 0,95% – 1,15%. Swedbank ei võta oma pensionifondidelt ka mingeid muid täiendavaid tasusid nagu näiteks edukustasu heade tulemuste eest.

„Swedbanki jaoks on oluline soodustada igati oma klientide rahaasjade korrashoidmist ja tuleviku kindlustamist, milles on oma osa nii säästmisel ja investeerimisel kui ka pensioniks kogumisel. Meie pikaajaline strateegia on pakkuda siin valdkonnas klientidele tuge võimalikult soodsate tasudega, et klientidele jääks tootlusena üha rohkem raha alles,“ lisas Petter.

Tänavu märtsis langetas Swedbank ka oma teise samba pensionifondide tasusid ja pakub kõigis riskiklassides kõige soodsamate tasudega fonde Eestis.

 

Loe ka:

Kuidas pensionfondid võidavad rohepöördest autosektoris?

Kommentaar pensionifondide esimese poolaasta kohta

5 kõige tähtsamat fakti, mida peaksid teadma pensioni investeerimiskontost