Avalehele
Varahalduse juht: investeerimispõhimõtetest ja valdkonna arengutest

Varahalduse juht: investeerimispõhimõtetest ja valdkonna arengutest

Kust Sa tuled ja millise kogemuse Sa endaga kaasa tood?

Minu tööalane taust on suuresti seotud varahalduse valdkonnaga, teekond on olnud mitmekesine ja põnev. Olen vastutanud investorsuhete eest, analüüsinud aktsiaid, hallanud börsiväliste investeeringute portfelle ning enne Swedbankiga liitumist juhtisin LHV Panga investeerimisteenuste osakonda, mis sisaldas endas nii inimeste, teenuste kui ka toodete juhtimist.

Miks Sa valisid oma tööellu Swedbanki privaatpanganduse?

Esimese vastusena meenub asjaolu, et mulle meeldivad väljakutsed. Oma elu jooksul olen märganud, et suurimaid arenguhüppeid saavutan siis, kui võtan ette midagi, mis on minu jaoks uus ja tekitab põnevust, teisisõnu teadlikult mugavustsoonist väljumine. Teiseks argumendiks, mis minu arvates on tööelus ka kõige olulisem, on inimesed. Swedbanki privaatpanganduse tiimis on palju pädevaid professionaale, kel on tugev kogemustepagas ning kes on pühendunud parima teeninduse pakkumisele. Näiteks arutasime ükspäev investeerimisteemasid ning avastasime muuhulgas, et meil on privaatpanganduse juhtkonnas kokku 52 aastat kogemust professionaalsel investeerimismaastikul. Saab rallit sõita küll! Kolmandaks leidsime hea sünergia ehk mõistame üheselt arendamist vajavaid suundasid ja minu võimalust sinna panustada oma senise kogemuse ning tugevuste põhjal.

Sul on investeerimisvaldkonnas aastaid kogemusi. Milliseid põhimõtteid Sa isiklikke investeerimisotsuseid tehes järgid?

Investeerimisel on minu arvates palju paralleele spordiga. Loeb järjepidevus, oskus õppida vigadest ja teha järeldusi. Väga oluline on kannatlikkus. Ma suhtun investeerimisse kui pikaajalisse protsessi eesmärgiga säilitada ja kasvatada vara läbi paljude aastate. Investeerimisvalikute tegemisel on minu suurimaks põhimõtteks investeerimisteesi olemasolu ehk vähemalt mõni hea põhjendus, miks ma teatud investeerimisotsuse teen. Kui ma ei suuda endale valikut piisavalt põhjendada, siis ma pigem jätan investeerimisotsuse tegemata. Ma kaardistan potentsiaalsed riskid ja teadvustan endale, et võin eksida, kuid investeerimisteesi olemasolu tagab võimaluse eksimistest õppida. Ma ei investeeri varaklassi, sektorisse või konkreetsesse ettevõttesse, kui ma ei mõista lõpuni dünaamikat. Aastaid finantsturgudel tegutsedes tekib ka teatud turutunnetus, seega vahel teen lisaks oportunistlikke investeeringuid.

Milliseid murdepunkte Sa näed investeerimisvaldkonnas ette tulevat lähiaastatel?

Investeerimismaastik on aastatega omajagu muutunud eelkõige ligipääsetavuse, kiiruse ja mugavuse perspektiivist. Arvan, et nn demokratiseerimise trend jätkub ja mitmed varaklassid, mis seni laiemale investorbaasile on erinevatel põhjustel kättesaamatud, muutuvad kättesaadavaks. Erinevad tehnoloogia abil loodud automatiseeritud investeerimislahendused tõenäoliselt koguvad populaarsust, sest need lihtsustavad investeerimisotsuste tegemist. Küll aga ma arvan, et kliendile personaalne lähenemine ja eksklusiivsus, säilitavad oma väärtuse olenemata tehnoloogilistest arengutest.

Mainisid eelnevalt, et tööelus on Sinu jaoks üheks olulisemaks osaks inimesed. Milline juht Sa oled ning mida juhtimises oluliseks pead?

Ma pean väga lugu kollektiivsest mõtlemisest ehk mulle on oluline, et tiimiliikmed tunneksid end kaasatuna ja nende arvamused võetaks arvesse. Minu jaoks on väga oluline uskuda sellesse, mida ma teen. Hindan kommunikatsiooni ning julgustan inimesi võtma vastutust, kui nad on selleks valmis. Usaldan teadlikult pädevaid kolleege, kuna leian, et mikromanageerimine pärsib tiimiliikmete täielikku potentsiaali ja enesearengut. Mulle on alati meeldinud juhid, kelles on midagi, mis teisi inspireerib. Kui seda komponenti pole või see kaob, siis hakkab tiimis kannatama ka motivatsioon.

Mida Sulle puhkeajal teha meeldib?

Mulle väga meeldib kokkamine ja eriti grillimine. Võimalusel üritan leida eraldi aega, et katsetada uusi retsepte. Minu elus on olulisel kohal olnud alati sportimine, eriti ujumine ja jõutrenn. Ka mõõdukast füüsilisest tööst ära ei ütle, see värskendab vaimu. Olen iseloomult üpris filosoofiline ja seetõttu meeldib mulle ka psühholoogiaalast kirjandust lugeda.

Märksõnad: Investeerimine