Avalehele
7 nippi, kuidas nutikalt oma külmkapi sügavkülma osa ära kasutada!

7 nippi, kuidas nutikalt oma külmkapi sügavkülma osa ära kasutada!

Veebruarikuu on Eesti suurimas rahatarkuse grupis Kogumispäevik planeeritud toidule. Kõige populaarsemaks teemaks on osutunud mitmesugused sügavkülma nipid-trikid, mis aitavad märkimisväärselt raha säästa.

Kogusin kokku ning panin kirja grupiliikmete nõuanded, et saaksid enda toidulauale soodsalt põnevaid nüansse lisada.

1. Maitsevesi nipsust valmis! Pressi jääkuubikuresti sidruni- või laimimahla ning aseta see siis sügavkülma. Kui hapukat ja külma jooki vaja, on lihtne ja kiire kann maitsevett lauale tõsta. „Teen sidrunikuubikuid juba aastaid, lisan neid näiteks ka tee sisse või hoopis suvistesse kokteilidesse,“ jagas üks kogumispäeviklane.

2. Värske mahl igal ajal. Igaühel on sügisel ette tulnud seda, et kõikjal on õunamahlauputus ning õuntest ei taha enam mõnda aega midagi kuulda. Kasuta seda aga targasti ära: aseta sügavkülma paar pudelit/kotti mahla ning saad keset talve korraliku energiapommi osaliseks! „Kui mahlamasina käima paneme, saame alati kõigile tassitäie mahla. Viimasel ajal olen hakanud tegema veidi rohkem, et panna ka pudeliga sügavkülma. Teinekord on hästi mõnus see tööle kaasa võtta,“ jagas kogumispäeviklane. „Lisaks õunamahlale olen sügavkülma pannud kasemahla ja aastaringselt väikeste pudelitega vajalikke vitamiine hankinud,“ täiendas teine.

3. Lase end magusaga petta. Sügavkülmuta šokolaadi või kohukesi – need maitsevad sügavkülmast võetuna isegi paremini kui jäätis. Grupiliikmed teadsid lisaks rääkida, et nii kulub magusat poole vähem, sest külmunud dessert sulab suus palju aeglasemalt. „Ühel filmivõttel pakkus kostüümikunstnik meile jääkülma šokolaadi, maitsesin, nii lahe efekt, proovi ka,“ soovitas kogumispäeviklane. „Ma olen kunagi saanud jääkülma Snickersit, eriti maitsev oli see kuuma kohviga,“ lisas teine.

4. Nutikas porgandite hoiustamise nipp. Kas oled samuti kokku puutunud porganditega, mis enam kohe üldse ei kutsu sööma? Ka sellele on nüüdsest lahendus! Kogumispäeviklane jagas: „Kui märkan, et porgandid hakkavad vaikselt krimpsu tõmbama, siis panen need kähku veega täidetud kaussi. Järgmisel hommikul tükeldan juba krõmpsud porgandid karpi ja sealt edasi lähevad need sügavkülma.“

5. Kasuta ära poole hinnaga kaupa ja sooduspakkumisi. Poes ringi käies on teinekord märgata allahinnatud saia-leiva korve ja aeguma hakkavaid lihatooteid. Nupukalt tegutsedes saad need päästa. „Ostan tihti poole hinnaga lihatooteid ja leiba, mille panen sügavkülma oma aega ootama,“ jagas kogumispäeviklane. „Samuti asetan sügavkülma vorstid, sardellid, viinerid ja singi ning ühel heal päeval valmistan nendest kõikidest kokku imemaitsva seljankasupi,“ soovitas teine. „Jälgin igakuiselt ka sooduspakkumisi ja lisan aeg-ajalt sügavkülma toiduaineid juurde,“ jagas kolmas.

6. Ka juust sobib sügavkülma. Oled näksiks juustukuubikuid lõiganud ning osa neist jääb järele? Pane needki sügavkülma ning kui ühel hetkel valmistad kodus pitsat või mõnda vormirooga, saad need hõlpsasti ära kasutada.

7. Juurviljajäägid sügavkülma. Kogumispäeviklaste seas on populaarne koguda sügavkülma kokku ka juurviljajääke. „Minul on sügavkülmas nn aedviljakott, kuhu viskan kõikvõimalikud juurikajäägid, sibulakoored, tillivarred jms, ning kui hakkan suppi keetma, siis läheb kõik meeleldi käiku,“ soovitas grupiliige.