Avalehele
Koolitarvete hinnavõrdlus näitab, et osa kaupu on mullusest isegi soodsamad

Koolitarvete hinnavõrdlus näitab, et osa kaupu on mullusest isegi soodsamad

Swedbanki Rahaasjade Teabekeskus võrdles nelja suurema jaeketi e-poe põhjal 1. klassi mineva lapse koolikaupade hindu. Selgus, et kui jätta võrdlusest välja koolikott, siis on kõige odavamate koolitarvete hinnad aastatagusega võrreldes suuresti samad ja üksikud tooted isegi soodsamad. Odavaim koolitarvete ostukorv oli augusti keskpaiga seisuga 17,82 euroga Prismas.

Hinnavõrdluse aluseks võtsime 1. klassi mineja soovituslikud koolitarvete nimekirjad, mille on koostanud Tartu Karlova Kool, Tallinna 21. Kool, Gustav Adolfi Gümnaasium ja Viimsi Kool. Nimekirja kuulusid:

  • Ruuduline, jooneline ja abijoontega vihik
  • A3 ja A4 formaadis joonistuspaberi plokk ja värvilised paberid
  • Harilikud pliiatsid, värvipliiatsid, viltpliiatsid, guašid, õlipastellid ja plastiliin
  • Pinal, 20 cm joonlaud, käärid, teritaja ja kustukumm
  • Ümbrispaberid või kilekaaned, mapid töölehtede hoidmiseks
  • Lauakate, veetops, pintslid ja liimipulk

Nimekirjast jäi välja koolikott, sest koolikottide hinnad on väga varieeruvad ning sõltuvad suuresti kvaliteedist. Siinkohal tuleb ka mainida, et e-poodide kaubavalik võib erineda ning olla väiksem kui kauplustes kohapeal.

Koolikaupade hinnavõrdluse viisime e-poodides läbi 11. augustil 2022.

Hinnavõrdluse tulemused

Enne uuringu tegemist eeldasime, et kiire hinnatõus on jätnud jälje ka koolitarvetele, kuid vähemalt augusti keskpaigas oli võimalik suuremate jaekettide e-poest leida isegi mullusest soodsamaid tooteid. Nimekirjas olnud kaupade hinnad ei ole aasta jooksul tõusnud, kõige odavamate kaupade hind on jäänud samaks.

Soodsaima hinnaga saab nimekirja kuuluvaid koolitarbed osta Prisma e-poest, kus need maksavad 17,82 eurot. Järgnevad Rimi e-pood, kus need maksavad kokku 23,34 eurose, Barbora 23,58 eurose ja Selveri e-pood 25,18 eurose ostukorviga. Eelmisel aastal oli odavaim e-pood Barbora, millele järgnesid Rimi, Selveri ja Prisma e-pood.

Hinnavõrdluse lihtsustamiseks jagasime koolitarbed kolme gruppi: paberid, vihikud ja mapid; kunstitarbed; pinal ja joonestusvahendid. Selgus, et kõige odavam on paberid, vihikud ja mapid soetada Rimi e-poest. Seal on ostukorvi hind 4,80 eurot. Kõige kallimalt pakub neid Barbora, kus ostukorvi hind tuleb 8,22 eurot.

Prisma e-poest saab Barbora, Rimi ja Selveriga võrreldes kunstitarbed kõige soodsamalt. Prisma e-poest on võimalik hankida need 8,65 euroga ja Rimi e-poest lausa 14,17 euroga. Prisma e-pood pakub ka kõige odavamaid joonestusvahendeid.

Muidugi koondab siinne nimekiri vaid põhilisi koolitarbeid, mitte riideid ja muud koolilapsele vajalikku. Neis koolides, kus on kohustuslik koolivorm, lisandub piduliku ja igapäevase koolivormi kulu. 1. klassi mineva õpilase koolivorm, kuhu kuuluvad koolivest, polosärk, tekkel, lips, püksid või seelik, maksab ligikaudu 126–200 eurot. Traditsioonilised esimese koolipäeva rõivad – musta seeliku või püksid ja valge pluusi saab soetada 30–40 euro eest.

Võimalik nupukalt kokku hoida

Hinnavõrdluse taustal on hea meelde tuletada sedagi, et 1. klassi mineva lapse vanemad saavad kohalikult omavalitsuselt taotleda koolitoetust. Suurimat ranitsatoetust (320 eurot), maksab Tallinn, Pärnu ja Narva linna koolitoetus lapse kohta on 150 eurot ning Tartus 100 eurot.

Kooliteed alustav laps vajab lisaks koolitarvetele ja esimese koolipäeva riietele mugavaks õppimiseks kirjutuslauda ja tooli ning spordiriideid ja -jalanõusid. Mööblit võib osta ka teise ringi poodidest ning riideid kasutatuna. Lisaks tasub uurida, kas koolis korraldatakse aktiivsetele lapsevanemate eestvedamisel kasutatud vormiriiete laata. Paljud kauplused teevad pärast koolikaupade kampaaniaid lisaallahindlusi ning seega ei maksa kõiki väiksemaid kooliasju kohe augustis ära osta. Samas koolikottide ja pinalite valik muutub ajaga väiksemaks.

Swedbanki Rahaasjade Teabekeskus on loodud 2010. aastal eesmärgiga toetada inimesi majandusalaste otsuste tegemisel, jagada teadmisi rahaasjade korraldamisest ning aidata kaasa finantskirjaoskuse edendamisele Eestis.

Märksõnad: Kool, Koolikaubad, Lapsed