Avalehele
Kuidas korraldada rahakotisõbralikult beebipidusid ja tüdrukuteõhtuid?

Kuidas korraldada rahakotisõbralikult beebipidusid ja tüdrukuteõhtuid?

Üha populaarsemaks muutuvate beebipidude ja tüdrukuteõhtute viimased trendid näitavad muutust nii stiilide kui ka eelarve osas. Sotsiaalmeedia mõjul muutub pidude välimus järjest olulisemaks, samal ajal paneb aga hinnatõus mitmeid inimesi eelistama iseseisvat pidude korraldamist.

Peokorraldusfirma Her Events ühe asutaja Rauna Paula Runneli sõnul peetakse beebipidusid ja tüdrukuteõhtuid aina rohkem. “Küll aga ei saa siia võrdusmärki panna, et kõiki neid pidusid tehakse just peokorraldajaga. Abi kaasamisel mängib suuresti rolli siiski eelarve,” märkis ta.

Mõistagi mõjutab hinnatõus pidude korraldamist ja peokorraldaja teenuse tellimist. “Kuna inimesed tunnetavad, et justkui kõik on kallimaks läinud, siis meelelahutus on esimene koht, mille arvelt kokku hoida. Nii eelistavadki paljud kogu peokorralduse ise ära teha,” selgitas ta ja lisas, et peokorraldaja kaasamine ei tähenda alati suuremat kulu, vaid vahel hoopis nutikamaid ideid ja lahendusi.

Kulu inimese kohta jääb pidudel 50-100 euro kanti

Her Eventsilt tellivad pidusid väga erinevas suuruses seltskonnad. “Inimeste arv on olnud paarist inimesest kuni kahekümne osalejani. Kõik sõltub sellest, kui suur on last ootava või abieluranda sõudvast naise sõpruskond, kellega igapäevaselt lävitakse,” ütles Runnel.

Pidude eelarved on Rauna Paula sõnul reeglina väga erinevad. “Mida suurem seltskond pidu korraldab, seda vähem soovitakse ühe inimese kohta maksta. Seda põhjusel, et suure seltskonna puhul ei saa kõik külalised olla nii lähedased selle inimesega, kellele pidu planeeritakse.” Runnel lisas, et keskmiselt soovitakse, et beebipeo kulu oleks inimese kohta maksimaalselt 50 eurot ja tüdrukuteõhtu puhul kuni 100 eurot.

“Näiteks tüdrukuteõhtud välismaal, millest näeme Instagramis imeilusaid pilte – nende puhul on enamasti tegemist väikse ja eriti lähedase ringiga naistest, kes on valmis panustama sellesse sündmusesse suurema summa raha,” selgitas Runnel.

Ka peo dekoratsioonide osas võib eelarve olla seinast seina, sest lahendusi on mitmeid. Suurim vältimatu kuluallikas on peokorraldaja sõnul aga söök-jook – eriti, kui pidu toimub restoranis või kohvikus.

Beež on beebipidude uus roosa ja sinine

Tänavu aastal on beebipidude rahvusvaheliseks trendiks looduslähedus – kasutatakse safaritemaatikat, seenekujutisi ja boho (boheemlaslikku) stiili. “Kui varem sooviti enamasti klassikalist roosat või sinist pidu, siis nüüd tahetakse naturaalseid ja beeže toone. Ometi on mõmmid jäänud ajatuks populaarseks elemendiks,” märkis Runnel. Tüdrukuteõhtute puhul hinnatakse aga kvaliteetaega sõbrannadega ning piinlikud mängud ja asjade müümine linnas on ajale jalgu jäänud.

Sotsiaalmeedia tõttu peetaksegi pidude välimust aina olulisemaks. Sedasorti eriliste sündmuste puhul on Runneli sõnul aga kahtlemata olulised mõlemad – nii peo välimus kui ka sisu. “Kuna neid pidusid korraldatakse ühele inimesele loetud korrad elus, siis pakume nii beebipidudele kui ka tüdrukuteõhtute jaoks erinevaid mänge, mis aitavad selle eriti meeldejäävaks muuta.”

Rahaasjade Teabekeskuse säästunipid pidustuste läbiviimiseks:

  1. Eelarve peab olema paigas – võimalikult vara võiks paika saada kindel eelarve. Selleks tuleb hoolikalt läbi mõelda kõik peoga seotud kulud ning hiljem seatud piiridesse jääda.
  2. Leppige kokku üks peo korraldamise eestvedaja, kellele iga osaleja saab saata eelarve jaoks rahasumma ühe inimese kohta. Loomulikult tuleb aga eelarve koostamisel arvestada kõikide peo osaliste rahaliste võimalustega.
  3. Suurte roogade asemel valmistage mitmekesine suupistelaud – see võib sisaldada mitmesuguseid peo külalistele meelepäraseid snäkke, näiteks juustud ja puuviljad, küpsised. 
  4. Otsi abi oma tutvusringkonnast – näiteks saab mõnelt fotograafist sõbralt või healt tuttavalt paluda, kas ta oleks nõus pidu jäädvustama kingituse toomise või osalemistasu asemel. Lisaks tasub oma seltskonnas uurida, kas taaskasutamist ootavad erinevad dekoratsioonid või mängud. 
  5. Kasuta meelelahutuseks ja disainimiseks tasuta veebitööriistu – näiteks võib kasutada Canvat, et disainida ülesandelehti peol toimuvate mängude korraldamiseks. Ühtlasi ei pea mängud ise olema kulukad, näiteks saad koostada tasuta viktoriini internetis Kahootis või Kuldvillaku mälumängu veebilehel JeopardyLabs.
  6. DIY olemasolevaid ressursse kasutades – DIY ehk ise tehtud dekoratsioonid on soodsad ja isikupärasemad, lisaks on internetis tuhandeid õpetusi kaunistuste tegemiseks. Ühtlasi kasuta peo korraldamisel juba olemasolevaid nõusid ja kaunistusi, et vähendada uute (ühekordsete) asjade ostmist.
  7. Planeeri tegevusi, mis ei nõua lisakulusid – näiteks lase pruudil või tulevasel emal lahendada peopaigas erinevaid ülesandeid, mis on seotud kas pruutpaari või toimuvad just neile olulistes asukohtades.
  8. Peo asukoht – et majutuse/restorani vms rentimist kokku hoida, korralda pidu kellegi kodus või hoopis looduses.