Avalehele
Suvevaheaeg kisub kalliks? Kuidas sisustada laste koolivaheaega rahakotisõbralikult?

Suvevaheaeg kisub kalliks? Kuidas sisustada laste koolivaheaega rahakotisõbralikult?

Kauaoodatud suvi ja puhkus koolist on kohal. Suvevaheajal on lastel palju vaba aega ja sageli võib nende lõbustamine väga kulukaks minna. Seda eriti juhul, kui tegemisi võetakse ette kogu pere või suurema seltskonnaga. Annan 10 ideed, kuidas sisustada laste koolivaheaega nii, et ei peaks üleliia raha pärast muretsema.

1. Avasta avalikke parkide võlud

Pea igas Eesti linnas on mõni park, kus on võimalus vaba aega veeta. Suurematest parkidest leiab ka jõulinnakuid, kus saab vabas õhus trenni teha või mänguväljaku, kus lapsed saavad mängida, ronida ja liugu lasta. Parkides on ka piisavalt ruumi, et erinevaid mänge mängida. Näiteks tasub endal kasvõi lendav taldrik, jalgpall või mängukaardid selleks kaasa haarata.

2. Hoia kultuurielul silm peal

Suvi kostitab erinevate vabaõhusündmustega, millest mõned on prii sissepääsuga. Näiteks saab tasuta külastada Keskaja päevi Tallinna vanalinnas, Tallinna Merepäevi, Emajõe festivali Tartus ja Muinastulede Öö sündmusi Eesti eri paigus. Sageli astuvad lavadel üles artistid, kelle kontserdikülastuse eest peaks mõnel muul ajal pileti ostma. Seega on hea kasutada võimalust nende loomingu nautimiseks mõne suurema festivali raames. Üldjuhul tasub olla aastaringselt kursis kohalike tasuta ürituste ja kogukonnakeskuste tegevustega, sest just sealt võib leida mõne toreda ürituse terve pere või pere nooremate jaoks.

3. Õue sportima

Trenni tegemine ei pea olema kallis. Eesti erinevates linnades saab tasuta külastada erinevaid staadione, jõulinnakuid või terviseradasid. Mõnes kohas on olemas tasuta lauatennise mängimise või spordisaali kasutamise võimalus. Vahest on linnades olemas ka erinevad palliplatsid, kus saab tennist või korvpalli mängida, samuti skeitpargid, mis on spetsiaalselt mõeldud rula või trikijalgrattaga sõitmiseks. On ju meil ka liikumisaasta käimas, seega sport on igati aus.

4. Väljas söömise asemel piknikule

Väljas söömine või toidu tellimine läheb sageli väga kulukaks. Selle asemel on rahakotisõbralikum valmistada toit kodus ning näiteks perega piknikule minna. Samuti saavad lapsed ise oma sõpradega koduhoovis pikniku korraldada. Juba toidu valmistamisesse laste kaasamine on hea viis, kuidas nende aega sisustada ning samal ajal uusi teadmisi koguda.

5. Noorte esimesed katsetused töömaailmas

Esimene samm töömaailmas on lapsele väärtuslik ja meeldejääv kogemus. Suvi on selleks ideaalne aeg, sest noortel on aega ning tööandjatel rohkem pakkumisi tööampsudeks. Ühtlasi teenib noor endale nii ise taskuraha, selle asemel, et oma olemasolevaid sääste kulutada. Suvetöö leidmiseks tasub koos lapsega uudistada erinevaid tööportaale, kus on eraldi suvetööks sobivad pakkumised või tööampsud välja toodud.

6. Tasuta tarkust koguma

Kui suvekuumust ja liigutamist on juba parajalt saanud, siis tasub lapsed ka raamatukogudesse suunata. Raamatukogud pakuvad väga erinevaid võimalusi raamatute, heliloomingu, aiatööriistade ja spordivahendite laenutamiseks.  Lisaks raamatutele ja värsketele ajakirjadele leiab mõnest raamatukogust ka võimaluse kohapeal arvutimänge mängida, videosaalis muusika- ja filmisaali kogusse kuuluvaid filme vaadata, erinevaid helisalvestisi kuulata ning vahest ka mõnda pilli mängida. Seega tasub uurida, mida head sinu kodukandi raamatukogul pakkuda on.

7. Talgud kodus või maal

Kui on mõni tegevus, mis vajab kodus tegemist, kuid ootab töömehi või lihtsalt pealehakkamist, siis miks mitte võtta see asi ette koos terve perega. Näiteks aia värvimine, kiviktaimla korrastus, kodu või suvila suurkoristus. Erinevate teenuste sisseostmise asemel saab selle raha kokku hoida ning perega oma majapidamisse panustada, mõne uue oskuse omandada või lihtsalt koos aega veeta.

8. Kodune kinoõhtu

Lase lastel korraldada kodune kinoõhtu, kus vaatate kogu pere lemmikuid filme, sarju või multifilme. Saate ise teha popcorni, luua endale mõnusa olemise, valmistada maitsvaid suupisteid ja saada tõelise kinokogemuse kodust lahkumata. Kodused kinoõhtud võivad kujuneda ka populaarseks laste sõpruskonnas, eriti kui teha filmide seltsis erinevaid teemaõhtuid, kus on ka spetsiaalsed mängud ja söögid.

9. Loov lähenemine tasub end ära

Internetist on võimalik leida väga erinevaid ideid ja näiteid, mida lastega koos meisterdada või milliseid erinevaid katseid teha saab. Koduste vahenditega saab näiteks joonistada, maalida, värvida või lõigata. Väga väheste vahenditega saab luulevõistluse korraldada, ristsõna koostada või leiutada. Kui vanemad peavad tööl käima, siis saab ideed enne paika panna ning lapsed hoidja või vanavanemate seltsis tegutsema jätta. Vanematele lastele saab teha orienteerumismängu oma kodukandis või aias. Loovusel pole piire.

10. Lase Eestil end üllatada

Kui loetleda Eesti linnu, kus sa veel käinud pole, ei pruugi Eesti üldse enam nii väike tunduda. Eestis on mitmeid kauneid paiku ja saari, kus saab looduse ilu nautida. Näiteks Taevaskoda Lõuna-Eestis, Eesti erinevad saared, Ontika pankrannik Ida-Virumaal ja rabad erinevates Eesti paikades. Suvel on hea võimalus külastada Eesti erinevaid randu nendes kohtades, kuhu sa muidu ei satu, näiteks Roostal, Võsul, Laulasmaal, Porkunis, või Pühajärvel. Alati ei pea välismaale põrutama, et reisielamusi saada.

Kui tahad veel näpunäiteid, kuidas nutikalt rahaasjadega ümber käia, siis liitu Facebookis, TikTokis või Instagramis Eesti suurima rahatarkuse grupiga Kogumispäevik.