Avalehele
Swedbank aitab kodumaise idufirma ILUS Bike’i rattad tänavatele

Swedbank aitab kodumaise idufirma ILUS Bike’i rattad tänavatele

Prototüüpide rahastu Prototron kevadvooru võitja ILUS Bike sõlmis Swedbankiga finantseerimislepingu, mis on meeskonnale toeks esimestel arendus- ja tootmisetappidel ning võimaldab ellu viia katseprojekti Tartus.

ILUS on lihtne ja modulaarne elektriratas, mis on loodud renditeenuste pakkumiseks. Modulaarsus võimaldab operaatoritel kohandada sõidukit konkreetse linna, ärimudeli ja kasutajate vajaduste järgi.

„Praegu oleme arengufaasis, kus esmatähtis on koguda kilomeetreid tänaval. Oleme Swedbanki, Rohekiirendis ja Prototroni kevadvoorus võidetud raha abil arendamas ja tootmas esimesi elektrirattaid, mis juba sel suvel alustavad sõite Tartu tänavatel. Ootame katseperioodilt suurt rataste kasutust ning tagasisidet opereerijalt ja kasutajatelt. Nii oleme valmis sisenema teistesse Euroopa linnadesse, kes tegutsevad praegu selles suunas, et rattaringlus oleks loomulik osa ühistranspordi süsteemis,“ tutvustab ILUS Bike’i tegevjuht Rico Jaanipere ettevõtte plaane.

Katseprojekt Tartu linnas on esimene samm ILUS Bike’i teekonnal, mille eesmärgiks on viia elektrirattad üha suuremate linnade tänavatele. „ILUS Bike on ambitsioonikas start-up, kes astub mõistliku pikkusega samme, katsetab kohalikul turul ideed, et siis liikuda edasi välisturgudele. Prototroni võit näitas, et meeskonnal on igati põhjust uskuda oma ideesse ja meil samuti, seega oleme lennukate ideede elluviimisele hea meelega toeks,“ rõõmustab Swedbanki start-up’i segmendi juht Triin Preem.

Better Than Driving OÜ, ettevõte, kes seisab brändi ILUS Bike seljataga, leiab, et praegu turul olevad lahendused ei ole piisavad efektiivseks opereerimiseks. ILUS Bike’i ratta eripäraks on modulaarne ühildumine kõigi rattaringluse süsteemidega vastavalt operaatori ja linna soovidele, näiteks rendiplatvormide, laadimissüsteemide ja lisaseadmete näol, seda nii praegu kui ka tulevikus. ILUS Bike kasutab oma jalgrattal ka nn asjade interneti seadet, mille on välja töötanud Comodule – ettevõte, kes muuhulgas võitis Prototroni kõige esimese rahastusvooru aastal 2012.

Prototroni sügisvooru kandideerimine on avatud ning kestab 31. augustini.