Avalehele
Kuidas küünlavalgusega stressi leevendada?

Kuidas küünlavalgusega stressi leevendada?

Küünalde põletamist seostame enamasti tähtpäevade ja pidulike sündmustega, kuid küünlavalgusel on väidetavalt võime ka meeleolu mõjutada. Käsitööküünalde valmistaja, ettevõtja Merle Reose jagab nõuandeid, millised küünlad aitavad pidurdada tujulangust ja isegi stressi vähendada.

Kõigepealt soovitab Merle valida tavalise küünla asemel lõhnaküünla, et soe valgus ja meeldiv aroom saaksid koos toimida. „Pole ilmselt midagi mõnusamat kui õunakoogilõhnaline küünal krõbeda pakasega, ploomi- ja põldmarjalõhnaline küünal päikeselisel kevadpäeval või rabarberi-maasika lõhn suveõhtul,“ räägib Merle rõõmsalt oma küünlavalikust näidiseid esile tõstes.

Merle asutas ettevõtte Elli Küünlad aasta tagasi, kui senine hobi hakkas hõivama aina suuremat osa vabast ajast. Kuna naise eesmärk oli paindlik töögraafik, soov midagi ise ära teha ning lastele rohkem aega pühendada, otsustaski ta täielikult ettevõtlusele pühenduda.

Meeldivad aroomid leevendavad stressi

Uuringud on näidanud, et lõhnaküünaldel on võime parandada meeleolu, rihtides just neid kohti ajus, mis annavad organismile märku lõdvestumiseks, tuju tõstmiseks ja stressihormooni taseme languseks. Yale´i ülikoolis tehtud uuring näitas lausa, et teatud lõhnadel on võime alandada vererõhku ja anda sarnast tulemust nagu meditatsioon, mis aitab stressiga võidelda. Eriti hästi pidavat selleks otstarbeks mõjuma õunalõhn. Ehkki ükski aroomiteraapia element ei suuda depressiooni ja masendust täielikult välja ravida, siis lõhnaküünalde kasutamine pakub vähemalt ajutist leevendust.

„Mõned uuringud on näidanud, et lavendel aitab kergemini magama jääda, mõjub rahustavalt ja vähendab ärevust. Muuhulgas aitavat lavendel ka positiivsust säilitada ja sügavamalt uinuda. Selle küünla põletamine sobib väga hästi ka magamistuppa,“ selgitab Reose, kelle enda lemmikute hulka kuulub samuti lavendlilõhnaline küünal.

„Mul on tegelikult väga palju lemmikuid, kõik olenebki tujust! Ärevust ja stressi aitavad kahandada ka tsitruselõhnalised küünlad. Neid on hea kasutada näiteks kontoris rõõmsa ja asjaliku atmosfääri loomiseks, sest tsitrus aitab ka keskenduda. Ka piparmündil ja jasmiinil on võime tuju tõsta ja negatiivseid emotsioone vähendada.“

Pärast pingelist tööpäeva peab Merle heaks valikuks kaneelilõhna, mis tekitab sooja tunde ja aitab väga tõhusalt töiseid pingeid maandada.

Merlel valmib sadu küünlaid päevas

Merle ise viibib päevast päeva erinevate küünlalõhnade sees, sest valmistab küünlaid ise oma kodus. Et võimalikult produktiivne olla, valib ta küünlateoks paar päeva nädalas, mille jooksul valmib ühes päevas väga suur kogus küünlaid – ühe päevaga on ta suuteline valmistama sadu küünlaid.

„Kuna ettevõte on kasvanud, siis ei saa enam küünalde valmistamisel oma kodukööki kasutada. Seepärast kolisime hiljuti suurematesse ruumidesse Mustamäel, kus saaks ühendada küünalde valmistamise ning müügi- ja kontoripinnad,“ lisas Merle.

Tallinnas Mustamäe tee 44 asuvas showroom’is saavad huvilised erinevate aroomiküünaldega tutvuda ja ka kohapeal küünlaid osta: „Väga tihti tulevad inimesed ruumi sisse ja soovivad esmalt vaid üht-kaht küünalt. Ent kui kuuldakse, et meil saab tänu Swedbanki nutiterminalile ka kaardiga maksta, siis võetakse küünlaid juba viis-kuus! Sularaha ju keegi enam naljalt kaasas ei kanna …“

Merle sõnul on nutiterminal eriti suureks abimeheks just laatadel, kus seadet saab mugavalt taskus kaasas kanda ning samas kiirelt kaardimakseid vastu võtta ja seeläbi käivet suurendada. Ükski klient ei pea sularaha puudumise tõttu leti juurest ostuta minema jalutama.

Lõpetuseks toob Merle välja, et eestlastel pole n.ö üldrahvalikku lemmikaroomi välja kujunenud, maitsed on lihtsalt niivõrd erinevad. „Kõige enam meeldib mulle oma ettevõtmise puhul see, et inimesed ise kirjutavad meile oma soovidest ja pakuvad erinevaid põnevaid lõhnavariante. Ja meie saame Elli küünaldes need kohe järgi katsetada!“

Loe ka Merle lugu sellest, kuidas ta kasvatas oma hobist väikeettevõtte.

Nutiterminali kohta saad täpsemalt lugeda siit.