Avalehele
Millised toetused on alustavale ettevõtjale abiks?

Millised toetused on alustavale ettevõtjale abiks?

Kui oled mänginud mõttega hakata ettevõtjaks või sul on äriidee, mis ei lase õhtuti uinuda, siis on viimane aeg oma mõtted teoks teha ning ettevõtjaks hakata. Et sa ühtegi kasulikku äriedenduse võimalust maha ei magaks, pakume sulle tutvumiseks mitmeid veebilehti, kust leiad nii rahastuse, toetuse kui ka nõustamisalast infot. Kui vajad aga veidi innustust ja juhendamist, kuidas oma ettevõttega algust teha, siis vaata ka Swedbanki alustava ettevõtja blogisse.

Toetused

Töötukassa – ettevõtluse alustamise toetuse (EVAT) abil saab alustada äriga, millega luuakse tööd iseendale, kas äriühingu asutamiseks või füüsilisest isikust ettevõtjaks hakates. Taotleja peab olema Töötukassas töötuna arvel ning läbinud ettevõtluskoolituse või omama vähemalt aastast ettevõtluskogemust või kõrgharidust majanduse alal. Toetuse maksimaalne suurus on 6000 eurot.

EAS pakub alustavale ettevõtjale toetusi ja nõustamisteenuseid ning ka praktilisi koolitusi ja töötubasid, mida juhendavad valdkonna eksperdid.

Euroopa Liidu Struktuurfondide toetuseid on võimalik taotleda konkreetsete toetusmeetmete raames ning avatud taotlusvoorude kaudu, mida korraldavad rakendusüksused.

Horisont 2020 on maailma suurim teadus- ja arendustegevust ning rahvusvahelist koostööd toetav programm. Toetus on mõeldud ühiskonnaprobleemide lahendamiseks ja Euroopa konkurentsivõime suurendamiseks läbimurdeliste innovatsioonide turule toomise abil. Toetust saab taotleda nii äriplaani koostamiseks kui tootearenduse läbiviimiseks.

Prototron – Swedbanki, TalTechi ja Tallinna Teaduspargi Tehnopol asutatud nutikate ideede rahastu aitab alustavaid ettevõtjaid esmase prototüübi loomisel. Sealt tasub rahastust taotleda siis, kui tegemist on tehnoloogilise idee elluviimise vajadusega. Prototron on aidanud turule jõuda 98 tehnoloogilisel lahendusel ja investeerinud ideede elluviimisesse enam kui miljon eurot.

Ajujaht on Eesti suurim äriideede konkurss ja ideede kiirendi, mis pakub ettevõtlusega alustamiseks intensiivset arenguprogrammi ja kogenud mentoreid. Ainus tingimus Ajujahil osalemiseks on see, et esitatava ideega ei tohi 6 kuud enne konkursile kandideerimise tähtaega olla teenitud tulu.

LEADER- toetusprogramm toetab kohalike tegevusrühmade tegevusi, mis edendavad maapiirkondade elu läbi kogukondade ning ettevõtjate toetamise.

Tallinna ettevõtlustoetused on mõeldud Tallinnas registreeritud tootvatele ja teenust osutavatele mikro- ja väikeettevõtjatele. Lisaks saab infot erinevate toetuste kohta, mida Tallinna linn pakub digilahenduste, messide ja rahvusvaheliste konverentside toetamiseks ning mittetulundustegevuste toetusteks.

Keskkonna Investeeringute Keskus rahastab projekte Euroopa Liidu struktuurivahenditest kui ka keskkonnatasudest kogunenud vahenditest. Üldine ühine nimetaja on, et rahastatakse projekte, millel on positiivne mõju keskkonnale või millega vähendatakse keskkonnale negatiivset mõju.

PRIA korraldab riiklike toetuste, Euroopa Liidu põllumajanduse ja maaelu arengu toetuste, Euroopa Merendus- ja Kalandusfondi toetuste ning turukorralduslike toetuste andmist.

Maaelu Edendamise Sihtasutus käendab laenu, et maaelu edendada. Omakapitali laenu sihtrühmaks on väikese ja keskmise suurusega biomajanduse ja maapiirkonna ettevõtjad.

NB! Kindlasti tasuks uurida ka maakondlikke toetusi lisaks riiklikele toetustele.

Ettevõtlusinkubaatorid

Tehnopoli Startup Inkubaatori fookus on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia ning rohe- ja tervisetehnoloogiad. Tehnopol aitab ekspertide abiga jõuda vajaliku investeeringu või stabiilse käibeni.

Tartu Teaduspargi  innovatsiooni tugistruktuuri tegevuse eesmärgiks on teadus- ja tehnoloogiamahukate ettevõtete tekke, arendamise ning tegevuse toetamine, pakkudes infrastruktuuri- ja äriarendusteenust Tartu regioonis.

Tartu Biotehnoloogia Pargi  inkubaator on spetsialiseerunud biotehnoloogia, meditsiini ja veterinaarmeditsiini ettevõtete ning teadusasutuste tekke, arendamise ja tegevuse toetamisele.

Tartu Loomemajanduskeskus on loomemajanduse arenduskeskus ja inkubaator, mille eesmärgiks on loomemajandusalase teadlikkuse tõstmine, ettevõtluse kasvu kiirendamine ning innovaatiliste ja kõrge lisandväärtusega loomemajanduse ettevõtete tekke toetamine Tartus ja Lõuna- Eestis.

Tallinna Loomeinkubaatori  inkubatsiooniprogramm aitab ettevõtjal luua elujõuline ja jätkusuutlik väikeettevõte, mis rikastab Eesti ettevõtlus- ja loovmaastikku. Programmis pakutakse koolitusi, seminare, personaalset konsultatsiooni, mentorlust ja networking üritusi.

Tasuta nõustamine

  • Tööinspektsioonis vastavad nõustamisjuristid ja töökeskkonna konsultandid töölepingu, töö- ja puhkeaja, puhkuse, töötasu ja muudele töösuhtega seonduvatele, sh kollektiivseid töösuhteid puudutavatele küsimustele. Töökeskkonna konsultant vastab töökeskkonna ohutust ja töötervishoidu puudutavatele küsimustele.
  • Maakondlikud arenduskeskused pakuvad tasuta nõustamisteenust. Konsultandid pakuvad ettevõtjale starditoetuse eelnõustamist, alustava ettevõtja baaskoolitust, mentorlusprogrammi ning palju muud infot ning tegevusi, mis on abiks alustavale ettevõtjale.
  • HUGO.legal koostöös justiitsministeeriumiga pakub 2 tundi tasuta õigusabi Eestis elavatele inimestele, kelle brutosissetulek on alla 1200 euro kuus.

Abimaterjalid

  • Eesti Kaubandus ja Tööstuskoda pakub võimalust soodsalt osta lepingupõhjasid, et juriidiliselt oleks dokumendid vormistatud vastavalt kehtivale seadusele.
  • Maksu- ja Tolliameti leheküljel on soovitused alustavale ettevõtjale, millele tähelepanu pöörata raamatupidamise korraldamisel, partnerite valikul ja töötajate registreerimisel töötamise registris.
  • ADAPTER viib ettevõtjad kokku Eesti teadus- ja arendusasutustega. Nende abiga saab ettevõtja kiirelt ühendust talle vajaliku teadlase või spetsialistiga, et uute teenuste või toodete väljatöötamiseks või olemasolevate lahenduste täiustamiseks leida teaduspõhiseid võimalusi.
  • Loov Eesti on loomemajanduse arenduskeskus. Korraldatakse koolitusi loomemajandusettevõtetele, aitavad alustada ekspordiga ja vahendavad infot rahastusvõimaluste kohta.
  • Jurist Aitab portaalis on foorumi vahendusel võimalik juristile esitada oma spetsiifiline küsimus. Küsimusele vastatakse ühe tööpäeva jooksul. Portaali haldab OÜ Hugo koostöös justiitsministeeriumiga.