Avalehele
Nutikad ideed ja uued koostöövõimalused leiad Prototronist

Nutikad ideed ja uued koostöövõimalused leiad Prototronist

Raske on ette kujutada maailma, kus puuduvad näiteks arvutid või laelambid. Kunagi olid need vaid ideed, millest valmis esimene maailma muutev prototüüp. Kui soovid leida oma ärile uut hoogu andvaid koostöövõimalusi või ideid, siis tule kaasa lööma Swedbanki kaasasutatud prototüüpide arendamise programmis Prototron.

Prototroni idee on lihtne – toetada rahaliselt nutikate ideedega alustavaid ettevõtjaid esimese töötava tootenäidise valmistamisel. Täpselt nii on esimese hoo sisse saanud näiteks Saunum, CoModule või Lingvist. Koostööks on erinevaid võimalusi: panustades auhinnafondi, programmis osalevaid ideid mentorina toetada või huvipakkuva valdkonna lahenduste juures kaasa lüüa. Igal juhul tutvute uute põnevate tehnoloogiatega teistest varem ning tekivad võimalused koostööks uute nutikate ettevõtetega.

Utilitas: keskendume energeetika ja cleantech valdkonnale

Energiakontsern Utilitas on prototüüpide rahastut toetanud juba aastaid. „Utilitasega keskendume energeetika ja cleantech valdkonnale, mis on uutele ideedele kindlasti keerulisem valdkond kui näiteks infotehnoloogia,“ selgitas ettevõtte analüütik Aivo Lokk, kes on mentorina Prototronis kaasa löönud juba selle algusaegadest saadik. „Sellises programmis kaasa löömine on mentorile paras väljakutse, sest iga potentsiaaliga idee kõrval on ka suur hulk perspektiivituid ideid. Aga kindlasti on huvitav ja arendav näha, kuidas võib-olla esialgsest lubavast ideepojast jõutakse rahvusvahelise ettevõtteni.“

Lokk ise toob välja ettevõtte Sympower, kes osales Prototronis 2015 aastal. Täna tegutseb ettevõte Soome ja Hollandi turul pakkudes elektrisüsteemi tasakaalustamiseks teenusena seadmete tarbimise juhtimist. Eesti suurima taastuvenergia tootjana aitas Utilitas ideefaasis ettevõtte asutajaid kogemuse ja oskusteabega aga ka eraldi toetusega.

Harju Elektri meelitas programmi koostöö noortega

Harju Elektri meelitas eelmisel hooajal programmiga koostööle noortele suunatud Prototron Junior, sest panustamine noortesse on ettevõttele oluline eesmärk ja nii tekkis võimalus viia kokku lennukate ideedega noored ja ettevõttes töötavate inseneride teadmised ja kogemused.

„Rahvusvahelise haardega ettevõttena on meie jaoks oluline toetada innovatsiooni ja uusi ideid aga hindame kõrgelt ka koostöö kaudu noortega ühiskonda tagasi panustamist,“ selgitas mentorina osalenud Harju Elektri Energy ärisuunajuht Marko Paavel. „Noortel on tihti olemas tahe tegutseda, aga vahel jääb puudu teadmistest ja julgusest, kus meie saame mentoritena appi tulla. Isegi kui Prototroni ideed lõpuks edukaks ettevõtteks ei kasva, tekivad huvitavad kontaktid ja koostöövõimalused ning see on noorte tulevikku silmas pidades väärtuslik kogemus.“

Prototroni programmi senistes taotlusvoorudes alates 2012. aastast on esitatud enam kui 5300 nutikat ideed. Kokku 86 projekti on rahastatud 1 048 000 euroga. Prototronis osalenud meeskonnad on järelinvesteeringutena tõstnud rohkem kui 43 miljonit eurot ja loonud Eestisse üle 100 töökoha. 2020 aastal rahastati programmis osalenud meeskondade ideid 162 000 euroga.

Kui soovid Prototroni tegemistest rohkem teada, siis vaata siia. Kui oled otsustanud, et soovid koos meiega nutikatele ideedele ja tulevikuettevõtetele hoogu anda, siis võta ühendust info[at]prototron.ee või LinkedIn kaudu.