Avalehele
Prototron ootab ägedaid ideid

Prototron ootab ägedaid ideid

Eesti esimene nutikate ideede prototüüpide rahastu Prototron kuulutab välja kevadvooru, kus jagamisele läheb 75 000 eurot. Kandideerimine on avatud kuni 31. märtsini. Võitjad kuulutatakse välja mai lõpus toimuval Latitude59 start-up konverentsil. 

Prototroni eesmärk on tagada, et kõige innovaatilisemad ja murrangulisemad ideed ei jääks sahtlisse vaid saaksid toe, mis võimaldaks neil teha esimesed tõsisemad sammud ettevõtlusmaastikul. Selleks korraldab prototüüpide rahastu Prototron sel aastal kaks rahastusvooru. Kevadvooru raames antakse ettevõtetele prototüüpide loomiseks toetusi kogusummas 75 000 eurot. Maksimaalselt on ühel ettevõttel võimalik pälvida kuni 35 000 eurot auhinnaraha. Lisaks toetavad ettevõtteid programmis kogenud ärimentorid ning läbitakse kasulikke ettevõtluskoolitusi. 

Mentorlus, võrgustik ja esimene rahasüst

Prototroni abil on tuule tiibadesse saanud sellised ettevõtted nagu CoModule, Bikeep, Saunum, UP Catalyst, Fusebox ja paljud teised. „Väga oluline on, et Eesti tugev start-up-ökosüsteem areneks ja kasvaks. Just esimese prototüübi loomine on paljude ettevõtjate jaoks see võtmekoht, kust on raske edasi liikuda. Prototronist saadava mentorluse, võrgustiku ja raha toel on see võimalik. Prototroni asutajaliikmena seisame selle eest, et vastutustundlik ettevõtlus edeneks ja potentsiaalikad ideed ei jääks kapinurka,“ rääkis Triin Preem, Swedbanki start-up’i segmendijuht.

Prototüüpimistoetus on enamasti ettevõtte jaoks esimene rahasüst, et ettevõte saaks tõsisemalt tegevust alustada ja oma lahendust katsetada. Pärast esimese prototüübi valmistamist ja katsetamist on ettevõttel enamasti selge, kas see on sobiv lahendus reaalsele probleemile ning kas sellest suudetakse päriselt äri üles ehitada. Valmis prototüübiga on lihtsam ka koostööpartnereid ning investoreid leida. „Oleme turule aidanud üle 800 uue start-up-ettevőtte ning esmase prototüübi loomine on sellel teekonnal vajalik samm, mis vőimaldab oma äriideed juba varakult potentsiaalse kliendiga valideerida. Meil on hea meel ühe asutajana pakkuda Prototroni parimatele ideedele võimalust liituda Startup Inkubaatori kiirendiprogrammiga,” ütles Tehnopol Startup Inkubaatori juht Kadri Tammai. 

Taotlemine on avatud

Taotluse saab esitada igaüks veebilehel www.prototron.ee. Seega on see hea võimalus näiteks tudengitele, et juba ülikooli ajal teha esimesi samme oma ettevõtte ehitamisel ja liituda Eesti start-up-ökosüsteemiga. „Prototroni asutajaliikmena oleme juba aastaid teinud tööd selleks, et Eesti tudengitel ja teadlastel oleks võimalus astuda esimesed sammud tehnoloogial ja teadusel põhinevate ettevõtete loomisel. Ülikoolis õppides või töötades jõutakse tihti väärt ideedeni, kuid nende ellu rakendamiseks on vaja esmast rahasüsti, milleks Prototron sobib suurepäraselt,“ kommenteeris TalTech Uusettevõtluse keskuse juht Caroline Aruoja.

Prototron on Swedbanki, Tallinna Tehnikaülikooli ning teadus- ja ärilinnaku Tehnopol loodud ning eest veetud fond, mis rahastab tehnoloogiliste ideede prototüüpe, et maailma muutvad ideed ja tooted jõuaksid kiiremini turule. Prototroni mentorvõrgustik koosneb kogemustega ettevõtjatest, juhtidest ja koolitajatest, kes aitavad ehitada ideest reaalse kasvupotentsiaaliga ettevõtte. Tosina aasta jooksul on Prototron rahastanud 98 nutikat ideed kokku 1,27 miljoni euroga, meeskonnad on järelinvesteeringutena kaasanud enam kui 85 miljonit eurot. Prototroni tiimidesse on panustanud ka mitmed partnerid: Tallinna linn, Utilitas, Keskkonnainvesteeringute Keskus ja teised.