Avalehele
4 põhjust, miks parandada täke auto esiklaasis koheselt

4 põhjust, miks parandada täke auto esiklaasis koheselt

21.02.2017

Kas avastasid oma auto esiklaasist täkke? Kui arvad, et Sul on selle parandamisega piisavalt aega, siis eksid – väike täke esiklaasis võib kiiresti muutuda suureks mõraks, ohustades nii juhti kui ka kaassõitjaid.

Auto esiklaas on reeglina kolmekihiline, klaasi välis- ja sisekiht on vinüülkilega kokku liimitud ja enamjaolt saab vigastada vaid klaasi väliskiht. Tihti ei leia inimesed aega ja motivatsiooni, et tegeleda väikeste vigastustega, mis puudutavad vaid väliskihti. Enamasti lõppeb see aga sellega, et tekib suurem mõra. Miks parandada täke auto esiklaasis koheselt?

Turvalisus ennekõike

Esiklaas moodustab kuni 40% sõiduki strukturaalsest tugevusest ja reisija õhkpadi tugineb oma töös esiklaasile, toetudes rakendumise korral vastu seda. Täkkega klaas on turvarisk – esiklaasi tekkinud täkke tõttu võib liiklusõnnetuse korral sõiduk deformeeruda palju rohkem.

Oluline on tekkinud täke koheselt parandada, sest see taastab esiklaasi vigastuseelse tugevuse ja aitab ka vältida suuremaid väljaminekuid. Lõpuks lähevad enamik täketest üle praoks. Küsimus on ainult ajas. Mis kõige hullem – täke esiklaasis võib kergesti muutuda mõraks, sageli kõige ootamatumal hetkel. Kui see juhtub sõidu ajal, võib see olla eriti ohtlik. Talvel on teema eriti aktuaalne, sest külmaga kipub enamik täketest minema üle praoks.

Hiljuti ühe klaasiparandusega tegeleva ettevõtte läbiviidud testis läks 60 katses osalenud esiklaasist, millel oli täke, 90% täketest üle praoks, kui jäätunud klaasi hakati soojendama.

Parandatud täke on tugev ja pea nähtamatu

Täkke parandamise tehnoloogia on edasi arenenud – parandatud  koht on sedavõrd tugev, et mitmed meistrid annavad oma tööle lausa eluaegse garantii. Vigastus täidetakse vedela polümeeriga, mis seejärel ultraviolettkiirguse all kristalliseerub. Täidetud täke on enamikul juhtudest praktiliselt nähtamatu.

Klaasi parandamisega hoiad kokku aega ja raha

Täkke parandusele kuluv aeg on 15-20 minutit. Klaasi vahetusele kuluv aeg koos liimi kuivamisega on aga tunduvalt pikem. Täkke paranduseks pole tarvis ka eraldi aega broneerida. Lisaks tasub teada, et kaskokindlustuse kliendile on täkke parandamine reeglina täiesti tasuta.

Säästad loodust

Täkke parandamine on lisaks ka kordades loodussõbralikum kui klaasi vahetus ja seda üheselt mõistetavas, mõõdetavas ja tajutavas suuruses. Täkke parandusest tekkivate jäätmete kogus on ca 3 g, klaasi vahetusel aga 8 kg ja enam. Täkke parandusega säästad oma aega, raha, loodust ning suurendad ka enda ohutust! Täkke tekkimisel soovitame pöörduda esimesel võimalusel klaasifirmasse, et täkkest ei tekiks mõra ja kahjustatud klaasi ei koguneks liiga palju mustust.