Avalehele
Välismaale kinnisvara ostmine ja pangalaen

Välismaale kinnisvara ostmine ja pangalaen

Välismaale kinnisvara ostmine on huvitav ja ahvatlev võimalus, kuid sellega kaasneb ka mitmeid eripärasid ja nüansse, mida tuleb enne otsuse tegemist arvestada. Swedbanki eluasemelaenude valdkonnajuht Anne Pärgma selgitab mis tingimustel saab võtta pangalaenu välismaale kinnisvara soetamiseks.

Laenutingimused ja tagatised

Välismaale kinnisvara ostmiseks Eestis laenu taotlemine ei ole keerulisem kui Eestis kinnisvara soetamisel, kuid mõningaid erinevusi siiski esineb. Peamine erinevus seisneb selles, et Eesti laenulepingu tagatiseks ei ole mitte ostetav välismaa kinnisvara, vaid Eestis asuv kinnisvara, mis kuulub laenusaajale. Välismaal paikneva kinnisvara tagatisel Eestis laenu reeglina ei väljastata.

Laenusumma võib moodustada kuni 80% tagatise turuväärtusest. Kui laenuvõtjale kuulub mitu kinnisvara, siis tal on võimalik kasutada ka lisatagatist, laenusumma moodustub siis vastavalt mitmele tagatisele.

Omafinantseeringu osakaal ei ole määratud, kuid on ootuspärane, et tehingusse panustab olulisel määral ka laenuvõtja ise. Välismaal tehingut tuleb olla tähelepanelik, et lisaks ostu-müügihinnale lisanduvad täiendavad tasud/maksud, mille suurusjärguga peaks olema kursis, et raha jaguks kõikideks vajalikeks kulukohtadeks.

Intressimäärad ja tingimused

Välismaale kinnisvara ostmiseks antud laenu intress võib olla kõrgem võrreldes kodumaal antavate laenudega. Lisaks võib pank nõuda täiendavaid dokumente, näiteks vara omandamist tõendavat dokumenti. Pangal on õigus kontrollida, kas laenu kasutatakse vastavalt sihtotstarbele.

Krediidivõimekuse hindamine

Laenutingimustes ja kliendi krediidivõimelisuse hindamises olulisi erinevusi ei ole võrreldes Eestis tehtavate tehingutega. Krediidivõimekus sõltub regulaarse sissetuleku suurusest, olemasolevatest finantskohustustest ja nende täitmisest ning igapäevastest kuludest ja säästmise võimekusest.

Laenu saamiseks koormatakse tagatiseks olev kinnisvara hüpoteegiga. Kui sellel varal juba lasub hüpoteek mõne teise panga kasuks, võib kaaluda laenu refinantseerimist.

Välispankadega koostöö

Kui plaanite kolida püsivalt välismaale või soovite osta sealset elamispinda ilma Eesti tagatiseta, on mõistlik pöörduda kohaliku panga poole. Laenu saamise tingimused sõltuvad konkreetsest riigist ja selle seadusandlusest. Mõned riigid võivad nõuda erilisi tingimusi välismaalastelt kinnisvara omandamiseks ning kohaliku panga jaoks võib olla oluline teie sissetulekute allikas. Ükskõik kus riigis lepinguid sõlmida, on alati soovitus võtta lepingu lugemiseks aega ja küsida täiendavaid küsimusi, kui midagi arusaamatu ning kaaluda laenu võtmist põhjalikult.

Igal juhul analüüsitakse iga laenuprojekti eraldi ning lõplik otsus tehakse kõiki asjaolusid arvesse võttes.

Kokkuvõte

Kuigi välismaale kinnisvara ostmise protsess on üldjoontes sarnane kodumaisele tehingule, nõuab see siiski tähelepanelikkust ning põhjalikku ettevalmistust. Oluline on mõista nii kohalikku seadusandlust kui ka pangapoolseid nõudeid tagatise osas.

Kokkuvõttes pakub välismaine kinnisvaraturg mitmeid võimalusi neile, kes soovivad investeerida või leida endale uus elukoht väljaspool Eestit, kuid see eeldab hoolikat planeerimist ja teadlikkust erinevatest finants- ning õiguslikest aspektidest.