Avalehele
Teeme koos head: Keegi ikka toetab? Või võiksin see olla mina?

Teeme koos head: Keegi ikka toetab? Või võiksin see olla mina?

Suuremad ettevõtted saavad mitu korda nädalas ettepanekuid mõnda suurt või väiksemat algatust rahaliselt toetada. Need algatused kas kattuvad või ei kattu ettevõtte toetusfookustega. Ja siis on kolmas kategooria algatusi, millest lihtsalt ei saa mööda vaadata – sest kui meie ei toeta, siis kes veel?

Lõuna-Eestis elab suhtelises vaesuses ligikaudu 9000 last

Statistikaameti andmetel elab Eestis suhtelises vaesuses pea iga kuues alla 18-aastane laps. Absoluutses vaesuses aga 3,2 protsenti lastest – see tähendab, et keskmiselt igas klassis on üks laps, kelle pere majanduslik toimetulek ei kannata kriitikat. Need ei ole kuivad faktid, vaid päris elu. Need faktid jõuavad ka laste toidulauale, jättes selle liiga paljudel juhtudel kesiseks ja ühekülgseks. Selle probleemi lahendamisega piirkond-piirkonna-haaval heategevussündmus „Lapsed söönuks“ tegelebki. Seekord on fookuses Viljandi, Tartu, Valga, Põlva ja Võru toidupangad – nendes piirkondades elab suhtelises vaesuses ligikaudu 9000 last, kes ei pruugi igapäevaselt saada täisväärtuslikku toitu. Paraku on seda pea sama palju kui elab inimesi näiteks Haapsalus.

Soov ühiskonda panustada on nakkav

Toetamine ei ole meie jaoks lihtsalt pangaülekande tegemine, vaid kui juba idee kõnetab, tahame ka sisuliselt pühenduda ja algatuse mõju suurendada. „Lapsed söönuks“ algatuse eestvedaja Kristjan Peäske siiras soov panustada ühiskonda on nakkav. Tema alustatud teekond on pikk, ent ta on suutnud kahe aasta jooksul juba väga palju korda saata. Kristjani, tema meeskonna ja Swedbanki teed ristusid umbes aasta tagasi, mil otsiti uusi koostööpartnereid. Privaatpanganduse töötajad, kes on juba aastaid pakkunud heategevusnõustamist ning soovivad sellel teemal ennast pidevalt arendada, olid otsimas järjekordset heategevuslikku algatust, millest lähemalt kuulda ning võimalusel ka oma panus anda. Nii korraldasime kogu üksusega Kristjani meeskonna juures ühise ajurünnaku, kuidas ja mil viisil heategevuslikku ettevõtmist veelgi rohkemate inimesteni viia. Ideid tuli kuhjaga ning rõõm oli kuulda, et nii mitmedki mõtted said Kristjani meeskonna poolt heakskiidu ja läksid töösse. See lugu kõnetas ja nakatas kõiki. Järjest enam kuulsime pangatöötajate poolt lauseid „kas pilet heategevuslikule õhtusöögile on juba ostetud?“ Eriliselt soe tunne oli kuulda, kui ühe töötaja sünnipäevakutses oli üleskutse – „kingi asemel toeta seekord lapsi, näiteks erilise ja südamest loodud „Lapsed söönuks“ heategevusliku õhtusöögi pileti soetamisega või lihtsalt Toidupanka annetades“. Tekkinud oli justkui liblikatiivaefekt – annad omapoolse panuse, tiivalöögi, ning sellest kasvab torm kõige paremas mõttes.

Swedbank oli üheksa aastat tagasi üks Toidupanga ellukutsujatest

„Lapsed söönuks“ on justkui lõppematu heategude ring, kus restoraniettevõtjate heategu sütitab head tegema ka teisi ettevõtteid, artiste ja õhtusöögil osalejaid. Meie ettevõtte näitel pakkus ettevõtmine võimaluse omakorda heategijaid tänada. Nimelt korraldab Swedbank oma töötajatele juba viiendat aastat heategude suve, kus kõik meeskonnad saavad valida heateo, mis koos ellu viia. Heategusid oleme teinud sadu alates heakorratöödest kuni spordivabatahtlikuna panustamiseni. Tööandja pakub selleks vaba päeva. Töötajad on korduvalt öelnud, et kui ettevõte annab sellise võimaluse ja toetab igati omalt poolt ajaannetust, siis oleks patt seda mitte teha. Nii mitmelgi korral oleme kuulnud lugusid, kus  töötajad tulevad heategevuslikel tegevustel välja varjatud oskuste ja annetega, millest kolleegid varem kuulnudki polnud. Rääkimata sellest tundest ja emotsioonist, mis üheskoos head tehes meid kõiki valdab. Kuigi oluliseks motivaatoriks meie inimeste jaoks ongi soov meeskonnaga head teha, oleme omalt poolt välja pakkunud veel n-ö lisapräänikuid. Sellel aastal loosisime kõigi ajaannetajate vahel välja kohad „Lapsed söönuks“ õhtusöögil. Nii mõnigi kolleeg on öelnud, et see loosiauhind sobib meie heategude kontseptsiooniga paremini kui ükski varasem.

Swedbank oli üheksa aastat tagasi üks Toidupanga ellukutsujatest, projekti „Lapsed söönuks“ toetamine on sellele heaks järjeks. Kõigele muule lisaks on meie roll ettevõttena olla osa sellest positiivsest muutusest, mida tulevikus näha soovime. Selleks tuleb tegutseda ja oma panus anda juba täna.

Tänavuse heategevussündmuse „Lapsed söönuks“ eesmärk on koguda 30 000 eurot, mille abil toetada Lõuna-Eesti toidupankade toimimist. Loe lähemalt http://www.toidupank.ee/lapsedsoonuks/.

Artikkel valmis koostöös Heidi Tülbiga.

Märksõnad: lapsed söönuks, Toidupank