Avalehele
Tõusnud intressimäärad on muutnud hoiused taas atraktiivseks

Tõusnud intressimäärad on muutnud hoiused taas atraktiivseks

14.04.2023

Swedbank on tänavu tõstnud intressimäärasid juba neli korda, mis on muutnud hoiused säästmisest huvitatud klientidele atraktiivseks lahendusest. Nii on tähtajaliste hoiuste maht kasvanud aastaga 38%. Lühiajaliste hoiuste puhul saab valida tähtajalise hoiuse ja Rahakoguja vahel, kuid kuhu sobiks kõige paremini raha paigutada?

Tähtajaline hoius sobib eelkõige neile, kes soovivad oma sääste kindla ajaperioodi jooksul turvaliselt kasvatada, kogutud raha vahepeal kasutamata. Tähtajalise hoiuse perioodi pikkuse saab valida vastavalt vajadusele, kuid mida pikem on periood, seda kõrgem on teenitud intress. Alates 20. märtsist tõstis Swedbank intressimäärasid ning nüüd saab ühekuulise hoiuse pealt teenida 1%, kolmekuulise hoiuse pealt 1,5% ning aastase või kaheaastase hoiuse pealt lausa 3% intressi. Kui hoiuse tähtaeg hakkab lähenema, siis saab hoiust automaatselt aasta kaupa pikendada vastavalt hetkel kehtivale intressimäärale.

Tähtajalise hoiuse saab avada alates 190 eurost ning korraga võib avada mitu erineva tähtajaga hoiust. Oluline on aga meeles pidada, et hoiusesse ei saa jooksvalt raha juurde kanda ning samuti ei ole soovitatav sealt raha välja võtta. Lepingut saab küll ennetähtaegselt lõpetada, kuid sellisel juhul ei maksta säästude peal intressi. Tähtajalise hoiuse puhul on suureks eeliseks murevaba säästmine ehk sinna kogutud raha ei mõjuta muutuv majandusolukord või kriisid, sest hoiuse intress on stabiilne ning hoius on garanteeritud Tagatisfondiga. Seaduse alusel hüvitatakse Tagatisfondi kaudu kuni 100 000 euro suurused hoiused ühe krediidiasutuse kohta.

Raha säästmine jooksvalt ja paindlikult

Neile, kes soovivad rohkem paindlikkust ning eelistavad säästa sammhaaval, sobib Rahakoguja, mille intress tõusis samuti 20. märtsist 1,5%-ni. Rahakoguja toimib nagu tavaline arvelduskonto, kuhu saab raha jooksvalt teenustasuta juurde kanda ja välja võtta. Raha kogumiseks on seejuures kolm varianti. Näiteks saab raha koguda kaardimaksetelt, kus tasutud summa ümardatakse täiseuroni ja vahe kantakse Rahakogujasse. Samuti on võimalik sõlmida püsikorraldus, millega läheb iga kuu pangakontolt sobiv summa säästudesse. Kolmandaks on võimalik teha ise jooksvalt ülekandeid Rahakogujasse. Intressi arvestatakse seejuures iga päeva lõpus kontojäägilt ja makstakse välja iga kolme kuu tagant pärast Rahakoguja avamist.

Seega Rahakoguja eeliseks on võimalus igal hetkel säästud kas välja võtta või kogujasse juurde lisada, ilma et see mõjutaks intressi. Samas on Rahakoguja puhul intress aastasest tähtajalisest hoiusest väiksem. Ühine nimetaja on aga turvalisus, sest ka Rahakogujasse kantud säästud on tagatud Tagatisfondiga.

Kokkuvõttes on intressimäärade tõus hea uudis kõigile säästjatele, kuna see annab turvalise võimaluse kogutud raha kasvatada. Hoiuse valiku puhul tuleks mõelda ome säästmise viisi peale. Näiteks kui on soov panna kõrvale kindel summa, mida lähima aasta jooksul tarvis ei lähe, siis oleks mõistlikum valida kõrgema intressiga tähtajaline hoius. Samas kui igakuine järk-järguline säästmine tundub meelepärasem või kogutud raha võiks vahepeal vaja minna, siis on Rahakoguja parem valik.