Tagasi
Hinnatõus juunis kiirenes

Hinnatõus juunis kiirenes

Hinnatõus kiirenes juunis 4,0%ni energia ja üüri kallinemise toel. Energia hinnatõus mõjutas nii mootorikütuste kui elektri hinda. Viimast kergitasid ka remonttööd, mis tõid kaasa pakkumise vähenemise elektriturul.

Mootorikütuste hind kasvas kuuendiku võrra nii kõrgemate aktsiisimäärade kui nafta hinna tõusu tõttu. Toornafta hind püsib kõrge, hoolimata OPECi ja Venemaa kokkuleppest naftatootmist suurendada. Nafta hinda toetavad tugev nõudlus ja tarneprobleemid Iraanis ja Venetsueelas. Swedbanki hinnangul püsib nafta hind tänavu üle 70 USD barreli kohta ja langeb siis mõnevõrra järgmisel aastal.

Toiduainete hinnatõus oli juunis sama suur kui mais, ligi 3 protsenti. Toidukaupadest on aastaga enim kallinenud piimatooted ja munad. Kõrgemad aktsiisimaksud tõstsid alkoholi ja tubakatoodete hindu.

Swedbanki prognoosi järgi ulatub hinnatõus Eestis sel aastal 3 protsendini. Erinevatest kaubagruppidest panustavad hinnatõusu kõige rohkem toit, alkohol ja tubakas ning eluase.

Juulist kehtima hakanud riiklikult rahastatud maakonnaliinide bussitransport tarbijakorvi  maksumust oluliselt ei mõjuta, kuna antud teenuse osakaal tarbimiskorvis on väike – vaid 0,2%.