Tagasi
Hinnatõus sai hoo sisse

Hinnatõus sai hoo sisse

Kaupade ja teenuste hinnad kallinesid detsembris eelmise aastaga võrreldes 2,2%. Hindade tõusu andsid suurima panuse mootorikütused. Mootorikütuste hind tõusis detsembris aastatagusega võrreldes 16%.

Hinnatõusu toetasid kallim nafta ja kõrgemad aktsiisimäärad

Toornafta hind maailmaturul oli detsembris eurodes arvestatuna ligi poole kallim kui aasta tagasi. Swedbanki prognoosi järgi naftabarreli hind tasapisi kallineb, kerkides praeguselt 56 dollarilt 2017. aasta lõpuks 63 dollarini. Administratiivsetest meetmetest kergitavad sel aastal mootorikütuste hindu aktsiisimäärade tõus veebruaris ja biokütuste lisamise nõue alates maist.

Kõrgemad aktsiisimäärad kergitasid ka alkoholi ja tubaka hindu. Kala, köögiviljade ja piimatoodete kallinemine tõstis toiduainete hindu.

2017. aastal hindade kasv kiireneb

Hindade kasv kiireneb tänu toorainete kallinemisele ja aktsiisimäärade tõusule. Sellel aastal tõusevad oluliselt nii mootorikütuste, tubaka kui alkoholi aktsiisimäärad. Hinnatõus jääb 2017. aastal meie prognoosi järgi 3 protsendi juurde. See on samas suurusjärgus kui hindade tõus kolm aastat tagasi ehk 2013. aastal. Aastatel 2014-2016 keskmine hinnatase Eestis ei muutunud.