Tagasi
Palgad kasvavad endiselt hindadest kiiremini

Palgad kasvavad endiselt hindadest kiiremini

Augustis kiirenes hinnatõus ligi 4 protsendini. Keskmine palk kasvab hindadest endiselt kiiremini. Teises kvartalis tõusis keskmine netokuupalk aastatagusega võrreldes ligi 7 protsenti.

Tarbijahindade kasvu andis suurima panuse toit

Toiduainete hindu mõjutas piima- ja kalatoodete ning suhkru kallinemine. Toiduainete hinnatõus mõjutab teravamalt väiksema sissetulekuga peresid, kus toidu osakaal tarbimiskorvis on suurem. Kõige väiksemate sissetulekutega majapidamiste grupis kulub toidule ligi 40% pere eelarvest.

Kõrgemad aktsiisimäärad kergitasid alkoholi, tubaka ja mootorikütuste hindu. Mootorikütuste hinda tõstis mõnevõrra ka toornafta hinnatõus. Augustis oli toornafta hind eurodes 4% kõrgem kui aasta tagasi. Swedbanki prognoosi järgi püsib naftabarreli hind järgmise aasta jooksul praeguse taseme lähedal, 52-53 USA dollari juures.

Hinnatõus ulatub sel aastal üle 3%

Hindu mõjutavad toorainete kallinemine ja  aktsiisimaksude tõus. Tarbijad tunnetavad hinnatõusu tavaliselt tegelikust suuremana. Konjunktuuriinstituudi uuringu järgi arvas kolmveerand küsitletutest, et hinnad on oluliselt tõusnud.

Hoolimata sissetulekute kiirest kasvust ja tarbijate tugevast kindlustundest on tarbimise kasv siiski aeglustunud. Selle aasta esimese seitsme kuu kokkuvõttes kasvas jaemüügi maht vaid 2% eelmise aasta sama ajaga võrreldes.