Avalehele
Börsiettevõtte tiitel annab Infortarile olulise kvaliteedimärgi

Börsiettevõtte tiitel annab Infortarile olulise kvaliteedimärgi

Eesti suurima investeeringute valdusettevõtte AS Infortar aktsiate esmane avalik pakkumine oli vaatamata keerulisele keskkonnale turgudel ja samal ajal toimuvatele teistele konkureerivatele rahakaasamistele edukas. Eeldatav esimene kauplemispäev Tallinna börsil on 14. detsember.

Lisaks olemasolevale 19 845 000 aktsiale pakuti avalikult 1 200 000 uut aktsiat Eesti jaeinvestorile ning kutselistele investoritele muudest piirkondadest, võimalusega pakutatavate aktsiate arvu suurendada. Kokku märkisid 5517 investorit 1 375 445 aktsiat. Ettevõte on otsustanud jaotada 1 360 000 aktsiat. Lõplikuks pakkumise hinnaks kujunes 26 eurot aktsia kohta, millega Infortar kaasas turult kokku 35 miljonit eurot.

Kaasatud raha läheb peamiselt Gaso omandamistehingu finantseerimiseks ning uuteks investeeringuteks. Infortaril on eesmärk ka edaspidi kasvada ja laieneda. Rahale lisaks annab börsiettevõtte tiitel Infortarile ka olulise kvaliteedimärgi ning suurema tuntuse kodusel ja ka rahvusvahelistel turgudel.

Uus investeerimisvõimalus kohalikule börsile

See, et Infortar on saanud avalikult kaubeldavaks ettevõtteks, on lisanud Tallinna börsile ja kogu Baltikumi investoritele ainulaadse investeerimisvõimaluse suure valdusettevõtte näol. Oma 551 miljoni euro suuruse turuväärtusega (arvestades 26-eurost pakkumishinda aktsia kohta) saab Infortarist üks suurimaid avalikult kaubeldavaid ettevõtteid Balti aktsiate nimekirjas Ignitise (1,35 miljardit eurot), LHV (1,1 miljardit eurot), Leedu Telia (979 miljonit eurot) ning Enefit Greeni (928 miljonit eurot) järel. Tallinna börsi nimekirjas saab Infortar olema turuväärtuselt kolmas suurim.

Infortari aktsia esimene kauplemispäev Tallinna börsil on plaani järgi 14. detsember ning aktsia lühinimeks saab INF1T. Vastavalt börsil kauplejate ostu- ja müügihuvi vahekorrale kujuneb edaspidi börsil Infortari aktsia hind, mis võib juba esimestel päevadel 26-eurosest märkimishinnast erineda. Hea on teada, et esimese 30 päeva jooksul alates kauplemise algusest võib Swedbank stabilisatsioonikorraldajana börsilt osta kuni 160 000 Infortari aktsiat, et hinda toetada.

Uuest börsiettevõttest

Infortari peamised investeerimisvaldkonnad on energeetika, laevandus ja kinnisvara. Portfelli kuuluvad muuhulgas tuntud ettevõtted Tallink, Eesti Gaas, Gaso, ligikaudu 100 000 ruutmeetrit kinnisvara ning palju muud. Aastal 2022. oli müügitulu 1,05 miljardit eurot, puhaskasumit teeniti ligi 191 miljonit eurot ning aasta lõpu seisuga oli varade maht veidi üle 1,1 miljardi euro.

Ettevõte on alates 2013. aastast olnud stabiilne dividendimaksja (erandina 2021. aasta otsus ebakindla turuolukorra tõttu dividendi mitte maksta) ning on lubanud seda ka edaspidi teha, makstes dividendi kahel korral aastas vähemalt 1 euro aktsia eest aasta kohta.

Käesolev artikkel on koostatud vaid informatsioonilistel eesmärkidel ning käesolevat teavet ei tohiks käsitleda kui investeerimisnõustamist või -soovitust ega üleskutset osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid. Antud teave põhineb meie hinnangul usaldusväärsetest allikatest saadud infol. Tuletame meelde, et investeeringutelt tootluse teenimine eeldab endast alati riski võtmist ning mineviku tootlus ei garanteeri sarnast tootlust tulevikus.