Avalehele
LHV Pangal kolmandas kvartalis vastuolulised tulemused

LHV Pangal kolmandas kvartalis vastuolulised tulemused

2022. aasta kolmandas kvartalis tõusis LHV Panga puhaskasum eelmise kvartaliga võrreldes 2 miljoni euro võrra, 15,5 miljoni euroni, kuid jäi meie ootustele 6% võrra alla, kuna suurema neto intressitulu kaalus üles osaliselt kõrgem riskikulu (korrigeerituna Ühendkuningriigi krediidiasutuse Bank Northi finantsinvesteeringu 5,2 miljoni euro suuruse allahindlusega).

LHV laenumaht kasvas eelmise kvartaliga võrreldes 5,8% ning neto intressimarginaal tõusis 2,02%-ni, mis on kõrgeim alates 2020. aasta teisest kvartalist. Selle tulemusena tõusis omakapitali tootlus ROE 0,9 protsendipunkti võrra, 16,2%-ni. Vaatamata sellele jäi LHV kolmanda kvartali lõpuks oma 2022. aasta puhaskasumi eesmärgile 7,7 miljoni euro võrra alla.

Oluline omandamine Suurbritannia turul

Oktoobris omandas LHV UK 19,4 miljoni naela eest Bank Northi VKE-de laenuportfelli mahuga 17,9 miljonit naela. Selle tulemusena sisenes LHV UK (millel ka hetkel käsil pangalitsentsi taotlemine) Ühendkuningriigi VKE-de laenuturule ja hakkas intressitulu teenima. Pärast litsentsi omandamist saab LHV UK osutada pangateenuseid finantsvahendajatele ja e-kaupmeestele ning väljastada laene ettevõtetele. Teisisõnu saab LHV UK ära kasutada oma kogemusi VKE-de teenindamisel Eestis, samuti juba loodud ärisidemeid finantsvahendajatega ning oma kapitali paremini rakendada.

Uuendame ootuseid vähesel määral

Seoses kasvavate intressimääradega tõstame oma 2022. aasta neto intressitulu ootuseid 3% võrra, 120 miljoni euroni. Teisalt ootame tegevuskulude kasvu samas suurusjärgus ning tõstame riskikulu ligikaudu 81% võrra, 12,8 miljoni euroni (sealhulgas 5,2 miljoni euro suurune investeeringu allahindlus ja nõrgemad makroprognoosid). Kokkuvõttes kärbime 2022. aasta puhaskasumi ootusi 1% võrra, 58,2 miljoni euroni, mis on lähedal LHV Panga enda eesmärgiks seatud 59,3 miljonile eurole (korrigeeritud investeeringu allahindlusega).

Peamiselt tänu kõrgemale omakapitali hinnale vähendasime LHV hinnasihi 3,9 eurolt 3,5 eurole, mis tähendab, et LHV kaupleks 2,7-kordse 2022. aasta ning 2,4-kordse 2023. aasta hinna/raamatupidamisliku väärtuse (P/B) suhtarvu juures.

Kordasime LHV Panga aktsiale Neutraalset investeerimissoovitust.

Tutvu kindlasti Swedbanki soovituste taustteabega!

Käesolevas artiklis toodud väärtpaberi soovitus või sihthind baseerub analüüsil, mis sai valmis 21.10.2022 kell 09:33 ning mis avaldati 21.10.2022 kell 09:34, ent mis ei pruugi olla viimasena avaldatud analüüs. Viimati avaldatud väärtpaberi soovitus või sihthind on kättesaadav Swedbank AS aktsiaanalüüsi üksuse tasulise analüüsiteenuse tellijale.

Märksõnad: Aktsiaturg, LHV Pank, LHV1T