Avalehele
Millised olid enimkaubeldud aktsiad ja investeerimisfondid aastal 2023?

Millised olid enimkaubeldud aktsiad ja investeerimisfondid aastal 2023?

Aasta 2023 teine pool kujunes investoritele oodatust edukamaks ning aktsiaindeks S&P 500 lõpetas aasta rekordilise tipu lähedal.

Eelmisel aastal oli investorite tähelepanu suunatud inflatsioonile ja intressimääradele. Aasta esimeses pooles raputasid aktsiaturge Credit Suisse’i ja Silicon Valley Banki kokkukukkumine. Turgudele tõi positiivsust aasta teine pool, kui kasvas ootus intressimäärade langetamiseks ning see andis hoogu juurde ka aktsiaturgude tõusule. Inflatsioon näitas leevenemise märke ning tööturg püsis jätkuvalt tugev. Novembris alanud ralli oli laiapõhjaline ning tõusu näitasid ka väiksemad börsifirmad.

Eelmise aasta võitjad

Tugev aasta oli tehnoloogia ja tehisintellekti aktsiatele. S&P 500 tootlusest suurema osa andsid Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta Platforms ja Tesla. Euroopas tegi parima esituse Itaalia börs, tõustes peaaegu 30%. Euroopa koondindeks Stoxx 600 lõpetas 2023. aasta peaaegu 13% tõusuga (viie aasta tootlus +42%). Tallinna börs lõpetas 0,1% ja Balti koondindeks 4,2% plussis võrreldes varasema aastaga (viie aasta tootlus +65%).  

Eelmisel aastal osteti kõige enam S&P 500 indeksit järgivaid börsil kaubeldavaid fonde. Müüdi Nasdaq 100 indeksit järgivat fondi ning võimendusega langusele panustavaid fonde.

Kõige rohkem hoitakse Swedbankis Balti aktsiaid. Toome välja esiviisiku klientide arvu ja rahalise väärtuse järgi 2023. aasta viimase päeva seisuga.

Nagu börsimaailmas tegi väga hea tulemuse USA aktsiaturg,  kujunes ka Swedbanki pakutavatele Swedbank Robur fondidele 2023. aasta valdavalt edukaks. Parimad tulemused tõid koju suure tehnoloogia osakaaluga fondid Swedbank Robur Technology, Swedbank Robur Access Edge USA ja Swedbank Robur Access Edge Global.

Hiina poliitiliste ja makromajanduslike murede tõttu näitasid nõrgimat tulemust fondid Swedbank Robur Access Edge Asien ning Swedbank Robur Access Edge Emerging Markets. Ka meditsiini valdkond oli möödunud aastal negatiivsema surve all, kuna Covidi taandumine vähendas meditsiiniettevõtete käivet ja kasumit ning sellest johtuvalt sai 2023. aastal nõrgema tulemuse Swedbank Robur Healthcare fond.

Instrumentide järjestus tugineb 2023. aasta jooksul Swedbanki internetipanga vahendusel Swedbank Eesti klientide poolt finantsinstrumentidega tehtud tehingute väärtustel. Esitatud teave on informatiivne, tegemist ei ole investeerimissoovitusega ega kutsega osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid. Investeeringu  väärtus võib ajas nii kasvada kui ka kahaneda. Mineviku tootlus ei viita sarnasele tootlusele tulevikus. Teave emitentide tegevuse kohta tugineb nende finantsaruannetel ja muudel avalikel allikatel. Roburi fonde valitseb Swedbank Robur Fonder AB. Tutvu fondide põhiteabe ja prospektiga aadressil swedbank.ee, vajadusel küsi nõu asjatundjalt.