Avalehele
Nädal 48: tooni annavad positiivsed uudised

Nädal 48: tooni annavad positiivsed uudised

Koostöös Kepler Cheuvreux’ analüütikutega avaldame kahe nädala tagant ülevaate Skandinaavia aktsiaturgudest. Ülevaates on 5–10 olulisemat uudist ning Skandinaavia ettevõtete analüüs koos investeerimissoovituste nimekirja ja eesootava nädala investorkalendriga. 

Koostöö Euroopa ühe juhtiva analüüsimaja Kepler Cheuvreux’ga loob unikaalse võimaluse pakkuda investoritele tipptasemel sissevaadet Skandinaavia suurimate börsiettevõtete tulemustesse. 

Selle nädala aktsiaturgude ülevaade

  • Axfood: Positiivsed uudised investorite infopäevalt
  • Gjensidige: Juhatus sihib kasumlikkuse kasvu
  • ISS: Ettevaatlikud prognoosid
  • Schibsted: Adevinta osaluse müük
  • Volvo: Rohepöördega kaasnevad võimalused

Tähtsaimad uudised

Axfood: Positiivsed uudised investorite infopäevalt

Axfood hoiab oma uue ülisuure tellimuste täitmiskeskusega aastas kokku 200–400 miljonit Rootsi krooni, mille tulemusena võib ärikasumimarginaal paraneda 0,3-0,5 protsendipunkti võrra, kui muud tingimused jäävad samaks. Usume, et võimaliku kokkuhoiu ülemmäär saavutatakse oodatust kiiremini.

Tulevastel aastatel on eri põhjustel oodata Willyse odavketi laienemist ja turuosa kasvu jätkumist, kuigi toiduhindade inflatsioon on taandumas. Valdav osa turu-uuringus osalenud uuskliente (ligi 80%) väljendas veendumust, et jäävad poodi külastama ka pärast hinnasurve leevenemist. Willys kasvatas mitmel inflatsioonieelsel aastal turuosa ja jätkab poodide võrgustiku laiendamist.

Kontsernil on ambitsioonikad kestliku majandamise eesmärgid ja neil on ette näidata ka tublisid edusamme. Näiteks aastatel 2009–2022 langesid tegevusest tulenevad süsiniku heitkogused 80% võrra ning aastaks 2030 on oma tegevusele seatud netonullheite siht.

Kuigi investorite infopäeval ei tutvustatud finantseesmärkide muutust ega olulisi uudiseid, jäi meile sellest üldiselt positiivne mulje, sest tajusime kontserni eri üksustes kompetentset juhtimist.

Oleme Axfoodi suhtes endiselt positiivselt meelestatud ja väidame, et selle aktsia on atraktiivne, kuna edasivaatav aktsia hinna ja kasumi suhtarv (forward P/E) on 20 mis on ligi 15% madalam võrreldes viie aasta keskmisega.

Axfoodi tuntuim kaubamärk on odavkaupade jaekett Willys, mis on kuulus oma konkurentsivõimeliste hindade poolest. Ettevõte haldab ka traditsioonilist supermarketite ketti Hemköp, hulgimüügikontseptsiooni Axfood Snabbgross ja tarneahela ettevõtet Dagab.

Volvo: Rohepöördega kaasnevad võimalused

Rootsi väljaandes Dagens Industri ilmus intervjuu Volvo tegevjuhi Martin Lundstedtiga, kes väljendas muret aeglase ülemineku pärast mittefossiilsetel kütustel sõitvatele veokitele. Arvestades tõsiasjaga, et Euroopas tegutseb maailma kolm juhtivat veokitootjat – Volvo, Daimler Trucks ja TRATON –, näeb ta rohepöördes  võimalust tõsta Euroopa konkurentsivõimet.

Volvo kasvatab jõudsalt mittefossiilsetel kütustel sõitvate veokite osakaalu, millest tulenevalt võib müügitulu veoki eluea jooksul suureneda koguni 50%.

Kokkuvõttes esines Lundstedt enesekindlalt. Lisaks rohepöördega kaasnevatele võimalustele on tegevjuht lootusrikas, et hoolimata viimaste aastate kiirest marginaalide kasvust suudetakse head taset säilitada ka edaspidi. Samuti on ta valmis tegevjuhina jätkama, sest tunnetab aktsionäride ja juhatuse usaldust.

Volvo Grupp on üks juhtivaid maanteetranspordilahenduste tarnijaid, pakkudes tooteid nagu veoautod, bussid, ehitusseadmed, ajamisüsteemid mere- ja tööstuslike rakenduste jaoks. Volvo kontsern pakub oma klientidele ka finantsteenuseid.

Laadi täispikkuses dokument koos Skandinaavia investeerimissoovitustega alla siit.

Palume tutvuda oluliste lahtiütlustega täispika dokumendi lõpus.