Avalehele
Temaatilised fondid aitavad osa saada tulevikutrendidest

Temaatilised fondid aitavad osa saada tulevikutrendidest

Temaatilised fondid investeerivad ettevõtetesse, mis on seotud konkreetse teemaga, et ära kasutada potentsiaalseid kasvuvõimalusi.

Temaatiliste fondide strateegiad keskenduvad väärtpaberite valikutel pikaajalistele trendidele, ideedele, uskumustele ja väärtustele. Temaatilised fondid otsivad võimalusi, kuidas juba varakult saaks investeerida meie igapäevaelu muutvatesse trendidesse, millest võivad saada uued suured majandusharud. Ühed kõige enam levinumad strateegiad on need, mis keskenduvad megatrendidele nagu kliimamuutus, digitaliseerimine, muutuv energiaturg, vananev rahvastik, küberturvalisus, elektrisõidukid, tervishoid, jpm. Näiteks kunagi oli interneti levik ja kättesaadavus alles idee tasandil ning paljud firmad võistlesid selle nimel, et antud valdkonnas liidriteks saada. Kuigi internetimulli lõhkemisega kõrbesid mitmed firmad, ei kadunud see idee kuskile ning internetist on tänapäeval saanud igapäevane asi.

Kui sektoripõhised fondid investeerivad mõnda konkreetsesse sektorisse nagu farmaatsia, pangandus, kinnisvara, siis temaatilised fondid investeerivad ettevõtetesse, mis on erinevates sektorites, kuid mis on seotud fondi teemaga. Näiteks elektriautode teemaline fond investeerib lisaks elektriautode tootjate aktsiatele veel näiteks ka kiibitootjate, elektroonikatootjate, materjalitootjate, taaskasutusfirmade ja haruldaste muldmetallide tootjate aktsiatesse.

Samuti pakuvad temaatilised fondid rohkem hajutatust võrreldes sektoripõhiste fondidega. Kui näiteks IT-sektoril läheb halvasti, läheb samamoodi ka vastava sektori põhisel fondil. Temaatiline fond on aga hajutatud mitme erineva sektori vahel, seega ühe sektori tulemus ei pruugi nii palju mõjutada fondi tulemust. Riskikohaks võib pidada temaatilistes portfellides olevate ettevõtete noort vanust, võrreldes näitaks küpsemate S&P500 indeksisse kuuluvate kvaliteetaktsiatega.

Temaatilistesse fondidesse investeerimiseks on vajalik kõrge riskitaluvus, pikaajaline investeerimisplaan ning hea arusaam fondi investeeringutest.

Käesolevat teavet ei tohi käsitleda investeerimissoovituse või -nõustamisena ega kutsena osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid.