Avalehele
Veebruari enimkaubeldud aktsiad

Veebruari enimkaubeldud aktsiad

Eelmist kuud iseloomustasid peamiselt ettevõtete avaldatud majandustulemused ning dividendiettepanekud.

Vilniuse börsil noteeritud Šiauliu Bankas teenis eelmisel aastal 63,6 miljonit eurot puhaskasumit ehk 0,11 eurot aktsia kohta, mis on 15% enam kui 2021. aastal. Panga neljanda kvartali puhaskasum oli 16,5 miljonit eurot, mis tähendab juba 49% suurust kasvu aastaga.

LHV tegi aktsionäridele ettepaneku maksta dividendideks 12,6 miljonit eurot ehk 4 senti aktsia kohta. LHV Groupi läinud aasta kasumiks kujunes 61,4 miljonit eurot, mis teeb aastaseks kasvuks kaks protsenti.

Enefit Greeni 2022. aasta konsolideeritud äritulud kasvasid 40 protsenti 257 miljoni euroni ning puhaskasum 38 protsenti 110,2 miljoni euroni. Möödunud aasta neljandas kvartalis teenis grupp puhaskasumit 35,4 miljonit eurot, mida on 10% vähem kui 2021 samal perioodil. Lisaks tegi energiakontsern ettepaneku maksta aktsionäridele dividendideks 55 miljonit eurot ehk 0,208 eurot aktsia kohta.

Tallinna Kaubamaja Grupi juhatus tegi aktsionäridele ettepaneku maksta eelmise aasta eest dividendi 0,68 eurot aktsia kohta ehk kokku 27,7 miljonit eurot.

Leedu energiafirma Ignitise puhaskasum kasvas aastaga 83%, 293,4 miljoni euroni ning ettevõte tegi ettepaneku maksta dividendideks 90,3 miljonit eurot ehk 1,248 eurot aktsia kohta. Poole sellest maksis ettevõte välja juba 2022. aasta sügisel, kuid teise poole ehk 0,624 euro maksmise aktsia kohta otsustab aktsionäride koosolek, mis toimub 30. märtsil.

Tesla teatas, et kutsub tagasi 362 000 sõidukit, kuna autotootja täielik isejuhtimise tarkvara võib põhjustada avarii.

Alibaba majandusaasta kolmanda kvartali tulemused ületasid analüütikute ootusi ja see pani Hiina internetihiiglase aktsiahinna tõusma.

Nvidia suutis oma tulemustega samuti ületada analüütikute ootusi. Lisaks olid analüütikud optimistlikud Nvidia tehisintellekti arengute osas.

Alphabeti aktsia kukkus 8. veebruaril järsult ning ettevõtte turuväärtus vähenes 100 miljardi dollari võrra, kuna loodud tehisintellekt valmistas investorites pettumuse.

Ericsson teatas, et tõstab dividendi aktsia kohta 2,5 Rootsi kroonilt 2,7 Rootsi kroonile. Dividenditootluseks teeb see 4,6%.

Instrumentide järjestus tugineb möödunud kalendrikuu jooksul Swedbanki internetipanga vahendusel Swedbank Eesti klientide poolt aktsiatega tehtud tehingute väärtustel. Esitatud teave on informatiivne, tegemist ei ole investeerimissoovitusega ega kutsega osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid. Teave emitentide tegevuse kohta tugineb nende finantsaruannetel ja muudel avalikel allikatel. Investeeringu väärtus võib ajas nii kasvada kui ka kahaneda. Mineviku tootlus ei viita sarnasele tootlusele tulevikus. Välisvaluutas denomineeritud väärtpabereid mõjutab valuutakursside muutmise risk, mis võib vastavate väärtpaberite väärtust nii kasvatada kui kahandada.