Avalehele
Warren Buffetti suurimad aktsiaosalused

Warren Buffetti suurimad aktsiaosalused

Warren Buffett on osasid positsioone ettevõtetes hoidnud juba aastakümneid. Ja seda põhjusega, kuna nii mõnigi neist on andnud olulise panuse Berkshire Hathaway väärtuse kasvule.

Maailma edukaimaks investoriks peetava Buffetti isikliku vara väärtus on Bloombergi miljardäride indeksi järgi 104 miljardit dollarit, olles sellega rikkuselt 5. kohal. Kokku on Buffetti poolt juhitud Berkshire Hathaway portfellis 50 aktsiapositsiooni, mis on jaotunud mitmete erinevate sektorite nagu pangandus, toorained, jaemüük, meedia ja tervishoid vahel. Portfell on laiapõhjaline ning koosneb enamjaolt USA ettevõtetest. Väikseim positsioon algab 10 miljonist dollarist ning suurim ulatub 130 miljardi dollarini.
Alljärgnevalt on Buffetti viis suurimat aktsiaosalust ning mõned põhjendused miks talle üks või teine investeering meeldib.

Apple

Tehnoloogiahiiglane Apple on Buffetti suurim positsioon, moodustades peaaegu 42% tema portfellist. Berkshire Hathawayl on 915 miljonit Apple’i aktsiat, mille väärtus on 144 miljardit dollarit.
Buffett alustas Apple’i aktsiate ostmist 2016. aastal ning on kiitnud ettevõtte äritegevust ja tegevjuhti Tim Cooki. Bloombergi andmetel ütles Buffett 2020, et Apple on tõenäoliselt parim ettevõte, mida tema teab. Lisaks meeldib Buffettile ka see, et Apple suunab palju raha enda aktsiate tagasiostu.

Bank of America

Bank of America moodustab Buffetti portfellist ainult 10%, kuid on sellega suuruselt teine positsioon. Viimati soetas Buffett panga aktsiaid juurde eelmise aasta kolmandas kvartalis ning nüüd on koguarv pisut üle ühe miljardi aktsia, mille väärtus 28 miljardit dollarit. Buffett ostsis esimest korda Bank of America aktsiaid 2011. aastal ning on neid ostnud juurde, kuna tegemist on ühe suurima USA pangaga ning seda peetakse riigi finantssektori lipulaevaks.

Chevron

Chevron on Buffetti suuruselt kolmas positsioon. Energiakontsern moodustab 8% Buffetti portfellist ning praegu on positsiooni suurus 163 miljonit aktsiat ehk 25,5 miljardit dollarit. Viimati ostis Buffett Chevroni juurde eelmise aasta kolmandas kvartalis, lisades oma portfelli peaaegu 4 miljonit aktsiat. Chevron kerkis Buffetti üheks suurimaks positsiooniks, kuna geopoliitilised pinged on toonud kaasa toorainete hindade kiire tõusu. Buffettile meeldib Chevron, kuna ettevõte suurendab pidevalt dividendi.

American Express

American Express on Buffetti suuruselt neljas positsioon. Buffett ostis esimesed American Expressi aktsiad 1960ndatel ning ei ole pärast 1998. aastat ostnud ega müünud enam ühtegi aktsiat. Berkshire’i portfellis on praegu ligi 152 miljonit aktsiat, mille väärtus 24,5 miljardit dollarit. Buffettile meeldib American Express, kuna selle krediidikvaliteet on aastaid olnud hea ning tegemist on liidriga oma sektoris.

Coca-Cola

Coca-Cola on samuti Buffetti üks vanimaid positsioone. Esimest korda ostis Buffett Coca-Cola aktsiad 1988. aastal. Oma viimase ostu tegi ta 29 aastat tagasi. Peale seda pole ühtegi aktsia müüdud ning pärast kahte aktsia splitti on Berkshire’i kontol 400 miljonit aktsiat, mille väärtus 24 miljardit dollarit. Buffett on aastate jooksul eelistanud Coca-Colat, kuna see on sektori liider koos tugeva kaubamärgiga, mida teatakse kogu maailmas.

Käesolevat teavet ei tohi käsitleda investeerimissoovituse või -nõustamisena ega kutsena osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid. Allikad: SimplyWall.st, SeekingAlpha, Bloomberg. Aktsiate väärtus on seisuga 24.03.2023.