Avalehele
Hinnatõus aeglustub

Hinnatõus aeglustub

Mais kasvasid hinnad eelmise aasta sama ajaga võrreldes 11 protsenti. Eelmise kuuga võrreldes hinnatase ei muutunud.

Hinnatõusu tempo osas on Eesti liikunud Euroopa esikolmikust esikolmandikku. Hinnatõus on siiski ligi kaks korda kiirem kui euroalal tervikuna. Kuna euroala inflatsioon on endiselt liiga hoogne, tõstab Euroopa Keskpank Swedbanki hinnangul intresse sel aastal veel kahel korral kokku 0,5 protsendipunkti võrra. Keskpanga otsused kergitavad euribori sügiseks 4 protsendini.

Toiduainete hinnad mais aprilliga võrreldes ei muutunud. Toidumüüjad ootavad kauba edasist hinnatõusu, samal ajal kui tootjate poolel on näha hinnatõusu surve peatumist. Toidupoodide kasum ulatus esimeses kvartalis vaid 0,3 protsendini nende käibest. Hinnatõus aitab kasumlikkust kasvatada.

Swedbanki kaardimaksed näitavad, et tarbimine oli mais eurodes arvestatuna veidi suurem kui aprillis. Samas vaatavad tarbijad Konjunktuuriinstituudi küsitluse järgi endiselt murelikult tulevikku ja hinnatõusu ootused mais taas kasvasid.

2023. aasta kokkuvõttes tõusevad hinnad 10 protsendi võrra. Maist detsembrini peaksid hinnad tõusma veel 2 protsendi võrra.