Avalehele
Reaalpalk küll kasvab, kuid tarbimine on ikka kukkunud

Reaalpalk küll kasvab, kuid tarbimine on ikka kukkunud

Aastases võrdluses on jaekaubanduse müügimaht langenud juba alates möödunud aasta septembrist, viimastel kuudel on aga müük stabiliseerunud. Juulis vähenes jaekaubanduse müügimaht eelmise aasta sama kuuga võrreldes 9 protsenti.

Ilma inflatsioonita ei ole jaekaubanduse müügimahtude vähenemine enam süvenenud. Samas on koos hinnakasvu pidurdumisega üha enam vähenenud jaekaubandusettevõtete müügitulu. Juulis vähenes see aastases võrdluses 3 protsenti. Nii on müügitulu jooksevhindades langenud juba alates selle aasta märtsist.

Inflatsiooni arvestamata kasvas jaekaubandusettevõtete müügitulu 2021. aastast kuni 2022. aasta kevadeni erakordselt kiiresti, kuid viimastel kuudel on see kukkunud alla aastate 2015–2020 trendi. Jooksevhindades on müügitulu veel tublisti üle selle trendi. Jaekaubandusettevõtete äritegevuse lähiaja ootused on langenud 13 aasta taguse tasemeni. Ootused hakkasid kiiresti halvenema juba möödunud aasta alguses ja on jätkuvalt väga nõrgad.

Majapidamiste kindlustunne on jätkuvalt nõrk

Esialgsetel andmetel on jaekaubandusettevõtete kasum vähenenud juba alates möödunud aasta algusest. Kui eelmise aasta kasumi languse taga oli paljuski 2021. aasta kõrgem võrdlusbaas

(jaekaubandusettevõtted teenisid siis erakordselt suuri kasumeid), siis selle aasta alguses langus süvenes. Ühest küljest võib jaekaubandusettevõtete halvenenud majandusolukord pidurdada jaekaubandusega seotud inflatsiooni aeglustumist. Samas on majapidamiste  kindlustunne jätkuvalt nõrk, mis mõjutab ka nende nõudlust.

Kui majapidamiste kindlustunne hakkas põhjast ettevaatlikult paranema eelmise aasta sügisel, siis sel kevadel pöördus see uuesti halvemuse suunas. Peamine põhjus on tarbijate madalad ootused oma finantsolukorra paranemise kohta eesoleval aastal.

Inflatsiooni kiire aeglustumine toob leevendust

Võrreldes Eestit teiste Balti riikide, Soome, Rootsi ja Saksamaaga, on meie tarbijate ootused kõige madalamad. Inflatsiooni arvestades kukkusid majapidamiste hoiused eelmise aasta keskpaigas kõrgelt tasemelt järsult alla pandeemiaeelset trendi ning seega vähenes ka nende mõju tarbimisele. Veelgi enam – sel aastal on majapidamiste hoiustes suurenenud märkimisväärselt tähtajaliste hoiuste osakaal, mis vähendab võimalusi raha tarbimisse paisata.

Kuigi intressimäärade tõus koormab paljusid majapidamisi lähiajal rohkem, pakub üha suuremat leevendust inflatsiooni kiire aeglustumine. Kokkuvõttes on praeguseks tõusnud intressimäärade mõju majapidamistele ja ka majandusele tervikuna väiksem kui liiga kõrgel inflatsioonil. Euribor peaks tippu jõudma selle aasta sügisel või selle lõpus, kuid allapoole liikumine tuleb aeglane.

Reaalpalk on hakanud kasvama

Koos tugeva palgakasvuga on reaalpalk juba kasvama hakanud. Tarbimisele hakkab see positiivsemat mõju avaldama viitajaga. Reaalpalga tõus jätkub, kuid selle kukkumisest taastumine võtab meie hinnangul aega ülejärgmise aastani. Vaatamata pikemat aega kestnud majanduslangusele, on tööjõuturg üsna hästi vastu pidanud.

Reaalpalga tõus koos kõrge tööhõive ja mõõduka tööpuudusega peaksid majapidamiste tarbimist toetama. Samas sõltub tarbimise kasv sellest, millal ja kui kiiresti majapidamiste kindlustunne paranema hakkab. Kuigi järgmiseks aastaks kavandatud maksutõusud võivad juba selle aasta lõpus anda eratarbimisele veidi hoogu, on see aasta kokkuvõttes ikkagi languses. Järgmisel aastal eratarbimise maht tervikuna küll suureneb, kuid selle kasv jääb allapoole pikaajalist keskmist.

Märksõnad: Eratarbimine, Jaekaubandus, Palk