Avalehele
Swedbanki tööstusuuring: metalli- ja masinatööstuse ettevõtted otsivad aktiivselt uusi turge ja võimalusi

Swedbanki tööstusuuring: metalli- ja masinatööstuse ettevõtted otsivad aktiivselt uusi turge ja võimalusi

Swedbanki tööstusuuringus osalenud pea 60 Eesti metalli- ja masinatööstuse ettevõtet vaatavad käesolevale aastale ettevaatliku optimismiga. Põhjust optimismiks annavad märgid üldisest majanduskeskkonna aktiveerumisest, ettevaatlikuks muudab ebakindlus senistel turgudel.

Eesti metalli- ja masinatööstuse ettevõtted prognoosivad sektori keskmiseks käibe languseks sel aastal 2%. „See on täiesti arusaadav, arvestades 2022. ja 2023. aasta üsna kõrget võrdlusbaasi,“ selgitab Swedbanki metalli- ja masinatööstuse sektori juht Marko Keerd. Arvestada tuleb sellegagi, et sektori turu olukorda dikteerivad osaliselt Skandinaavia kontsernid. „Meie ettevõtted toodavad sellistele suurtele ettevõtetele nagu Cargotec ja selle kaubamärgid HIAB ja Kalmar ning nende prognoosid kattuvad meie uuringus osalenud ettevõtete omaga,“ lisas Keerd.

Pea 70% metalli- ja masinatööstuse ettevõtetest hindavad, et kasumlikkus jääb sel aastal eelmise aastaga võrreldes samaks või kasvab. „Peamiseks mureks on ebaselgus, mis tulenebki just sellest, et need Skandinaavia ettevõtted, kellele meie ettevõtted allhankeid teevad, ei oska öelda, kui palju nende müük langeb,“ selgitas Keerd.

Eesti Masinatööstuse Liidu tegevjuhi Andri Harani sõnul on ettevõtted uue tõusu ootuses. „Esimesed sellised nõudluse taastumise märgid on olemas. See ei tähenda, et tellimusi oleks, aga turul on tekkinud teatav aktiivsus,“ selgitas Haran.

Suuremad panused on ettevõtjad pannud sügise peale, mil oodatakse küll mitte suuremat sorti kasvu, küll aga taastumist. „Peamiselt loodetakse, et siis hakkavad vilja kandma ettevõtjate pingutused seoses uutele välisturgudele laienemisega. Pärast Skandinaavia turu langust on selle nimel palju vaeva nähtud. Peamiselt laienetakse Saksamaa turule, aga ka Austriasse, Taani, Hollandisse ja Inglismaale,“ rääkis Haran. Ka Swedbanki uuring näitas, et pea pooled metalli- ja masinatööstuse ettevõtetest plaanivad sel aastal uutele turgudele laieneda.

Vaatamata teatavale ebakindlusele sektoris investeeringud aga kasvavad. „Ilmselt on see seotud varasematel headel aastatel kogutud likviidsuspuhvritega, mis seda võimaldavad,“ selgitas Keerd. Enamasti plaanitakse investeerida seadmetesse, mis muudavad tootmise efektiivsemaks. „Investeeringud peenhäälestusse on õigel ajal õiges kohas. Eesti suurima pangana saame öelda, et ka meie oleme kindlasti valmis selliseid investeeringuid rahastama,“ selgitas Keerd.

13. korda läbi viidud Swedbanki tööstusuuringus osales sel aastal 265 Eesti tööstusettevõtet, kelle hulgas oli masina- ja metallitööstuse ettevõtteid 57.

Marko Keerd, tööstusuuringust ning metalli- ja masinatööstusest

Marko Keerd, tööstusuuringust ning metalli- ja masinatööstusest