Avalehele
7 võimalust, kuidas noorena lisaraha teenida

7 võimalust, kuidas noorena lisaraha teenida

12.04.2023

Kas oled mõelnud, kuidas suurendada oma taskuraha, maksta tagasi õppelaenu või koguda suurema ostu või koguni unistuste reisi jaoks? Raha hoolsast kogumisest ja säästmisest ei pruugi piisata, vahel on mõistlik püüda eesmärgile lähemale jõudmiseks ka lisaks teenida. Õnneks on palju võimalusi, kuidas oma teadmisi ja oskusi kasutada. Siin on seitse nippi, kuidas lisaraha teenida ja samal ajal ennast arendada.

1. Jaga oma oskusi ja teadmisi

Sinu oskused ja teadmised võivad olla väärtuslikumad, kui ise arvata oskad, ning nende jagamine on hea võimalus lisaks teenida. Kui oled mõnes õppeaines väga tugev, saad pakkuda järeleaitamistunde ja tuge koolikaaslastele, kes on näiteks koduste ülesannete lahendamise või eksamiks valmistumisega jänni jäänud.

Kui sa huvitud tõsisemalt sotsiaalmeediast ja oskad hästi sisu luua, siis kasuta seda ära, sest paljud ettevõtted tunnevad huvi ka sotsiaalmeedia haldamise ja sisuloome vastu. Boonuseks on seegi, et noorena oled sotsiaalmeedias tõenäoliselt palju osavam kui ettevõte ise.

Selliste võimaluste leidmiseks pane tööle oma sotsiaalvõrgustik. Anna oma soovist teada perele, sõpradele ja lähedastele ning uuri, kas nende kaudu võiksid leida oma esimese võimaluse. Tööampse võid leida ka näiteks GoWorkaBitist.

2. Tee hooajalist tööd

Ole tähelepanelik ja märka, mis parasjagu sinu ümbruses toimub. Kas sulle meeldib näiteks õues füüsilist tööd teha? Talvel otsitakse kogukonnagruppides sageli lumelükkajaid, sügisel lehtede langemise ajal aga leheriisujaid. Õunauputuse ajal võib nii mõnigi aiaomanik vajada abikäsi, et õunu kokku korjata, taludes on suvel aga tarvis näiteks nobedaid maasikakorjajaid.

Need tööd on enamasti hooajalised, kuid annavad võimaluse lühikese aja jooksul tublisti tööd teha ja raha teenida. Hoia pakkumistel silma peal näiteks Facebooki kogukonnagruppides ja GoWorkaBitis.

3. Teeni oma hobiga raha

Lisaraha on võimalik teenida ka hobidega. Kui oled osav käsitöös või kunstis, siis võid oma töid müüa näiteks platvormidel Etsy.com, Hoovus.com ja DeviantArt.com. Kui naudid füüsilist liikumist, võid proovida kätt eratrennide andmise või rattakullerina töötamisega. Näiteks Wolt ja Bolt pakuvad võimalust teha kulleritööd kindla tööajata. Nii saad teha trenni ja teenida lisaraha just siis, kui see sulle kõige paremini sobib.

4. Hoia lapsi ja tegele lemmikloomadega

Kui sulle meeldib lastega tegeleda, siis võid kaaluda lapsehoidjana töötamist. Laste hoidmine arendab silmaringi ning annab võimaluse suhelda paljude erinevate inimestega. Kuidas sellega algust teha? Näiteks paku abi oma peretuttavatele või sõprade vanematele.

Kui sulle meeldivad loomad, on võimalik ühendada kaks head asja: käia loomadega jalutamas või nende eest hoolitseda, kuni omanikud on kodust ära, ning selle eest raha teenida. Kui sulle näiteks meeldivad koerad, kuid endal koera veel pole, on see lisaks hea võimalus käia koeraga jalutamas ja mängimas. Vaata lisa näiteks Facebookist Koerahoidja grupist.

5. Tööta kodust lahkumata

Kui sul on oskusi, mida saaksid pakkuda teistele inimestele, võid kaaluda nende pakkumist veebi kaudu. Näiteks kui oled hästi kursis fototöötluse või graafilise disainiga, võid luua kodulehe või sotsiaalmeedia konto ning oma oskusi reklaamida. Selliseid teenuseid pakuvad ka juba olemasolevad platvormid, nagu Fiverr või Upwork.

Kui valdad keeli, saad end kirja panna näiteks leheküljel Tekstiabi, kus on võimalik eri keeltes tõlkimistööd teha. Lisaks võid pakkuda virtuaalseid tunde ja konsultatsioone Zoomi või Skype’i kaudu.

6. Müü ebavajalikke asju

Kui sul on kodus vanu riideid, mänguasju, raamatuid või muid esemeid, mida sa enam ei kasuta, siis võid neid müüa ja sellega lisaraha teenida. Selleks võid kasutada veebikeskkondi, nagu Facebook Marketplace, Yaga.ee, Osta.ee, Okidoki.ee või eBay.com. Nii saad oma tarbetud esemed kiirelt müüa, kappidesse-sahtlitesse rohkem ruumi ning ka lisaraha.

7. Osale tasustatud uuringutes

Uuringutes osalemine on samuti hea võimalus teenida vabal ajal lisaks. Veebiküsitlustes osalemiseks ei ole vaja kogemust ega erioskusi ning see on mugav võimalus teenida lisaraha kodust lahkumata. Paljud ettevõtted ja organisatsioonid maksavad inimestele, kes on valmis osalema nende uuringutes ja tagasiside andmises. See võib tähendada näiteks toote katsetamist või veebiküsitlustele vastamist. Uuringuid ning testimisvõimalusi leiad sellistelt lehtedelt nagu Swagbucks ja Sharewell.

Kui säästlikum elu, raha kogumine ja investeerimine pakub sulle huvi, siis liitu Facebookis Kogumispäeviku grupiga ja kuula ka Kogumispäeviku podcast’e. Leiad sealt veel palju väärt nippe, kuidas oma unistused teoks teha!