Avalehele
Miks soodsate tasudega pensionifond sulle kasulik on?

Miks soodsate tasudega pensionifond sulle kasulik on?

On suur vahe, kas maksad oma pensioniraha haldamise eest aastas 0,85 või 1,3 protsenti. Oletame, et sul on pensioniks kogunenud 10 000 eurot. Kui fonditasu on 0,85%, maksad fondivalitsejale aastas 85 eurot. 1,3-protsendise haldustasu korral on summa aga juba 130 eurot. Seega on soodsamat fondi eelistades võit 45 eurot aastas. Arvestades, et pensioniks kogutakse aastakümneid, muutuvad summad juba vägagi märkimisväärseks.

Erineva riskitasemega fondide haldustasud on väga erinevad. Näiteks meie kõige populaarsem K3 fond kuulub progressiivsete fondide sekka ja selle haldustasu on 0,85%.

Tutvun kõikide strateegiate haldustasudega.

Tasub teada, et II samba fondide tootlusest on juba haldustasu maha arvestatud (sh ka sinu pensionivara seisust, mida näed internetipangas). Vaadates näiteks meie populaarseima Swedbank K3 fondi 2017. aasta tulemusi, näeme, et tootlus oli 5,3%. Just nii palju kasvatas see pensionifond kogujate raha, olles samal ajal ka konkurentidest soodsam. Arvestama peab, et tootlus võib kiiresti muutuda ja senine tulemus ei pruugi alati samasuguseks jääda. Pensionifondi ajalooline tootlus ei garanteeri, et edasine tootlus oleks samasugune. Samas lisab hea ajalooline tootlus turvalisust ja näitab, et fondi juhtimisel on tehtud häid otsuseid.

Tutvun K3 fondi tulemustega pikemal perioodil. Kõikide fondivalitsejate tulemusi saad võrrelda aadressil pensionikeskus.ee.

Kuidas edasi?

Kui soovid alustada kogumist meiega, tutvu pensionifondidega ning leia just endale sobiv lahendus. Pensionifondi saad kõige mugavamalt vahetada internetipangas. Seal soovitame sulle valiku lihtsustamiseks vanuse põhjal sobivaimat Swedbanki II samba fondi. Loe lisaks artiklit „Kuidas valida sobiv II samba pensionifond?“, kus anname soovitusi, millele tähelepanu pöörata läbimõeldud otsuse tegemiseks. Tutvu fondide prospektide ja tingimustega.

Kui juba kogud meiega, oled teinud kasuliku valiku. Sinu pensionivara käekäigu eest hoolitseb professionaalne meeskond ja suurima fondivalitsejana saame oma klientidele pakkuda soodsaid tasusid nii praegu kui ka edaspidi. Veebruari alguses saime kliente taas rõõmustada tasude vähendamise uudisega. Kui turu keskmine fonditasu (v.a Swedbanki fondid) on täna 1,14%, siis Swedbanki aktiivselt juhitud fondide keskmine tasu on 0,82%. Kõige mugavamalt saad ülevaate oma pensionifondi käekäigust internetipangas. Aeg-ajalt soovitame pensioniteemadel nõu pidada meie kliendinõustajatega, sest kogumine on väga pikaajaline protsess ja aja jooksul on mõistlik valitud fondi muuta vastavalt pensionini jäänud ajale.

Fondide eelmiste perioodide tootlus ei garanteeri fondide järgmiste perioodide tootlust. Esitatud teave ei ole käsiteldav investeerimissoovituse ega -nõustamisena. Swedbanki pensionifonde valitseb Swedbank Investeerimisfondid AS. Tutvu fondide prospektidega www.swedbank.ee, vajadusel konsulteeri spetsialistiga.

 

Märksõnad: II sammas, Pension, Pensionifond