Avalehele
Koolitarvete hinnavõrdlus: lapsevanemate rõõmuks on koolitarvete ostukorvi maksumus enamikus poodides vähenenud

Koolitarvete hinnavõrdlus: lapsevanemate rõõmuks on koolitarvete ostukorvi maksumus enamikus poodides vähenenud

Swedbanki Rahaasjade Teabekeskus koostas nelja suurema jaeketi e-poe põhjal 1. klassi mineva lapse koolikaupade hinnavõrdluse, millest selgub, et tänavune odavaim ostukorv on jõudnud tagasi 2022. aasta tasemele. Augusti alguses pakub 18,04 euroga soodsaimat vajalike koolitarvete valikut Barbora, kes napsas odavaima jaeketi tiitli teist aastat järjest. Võrreldes eelmise aastaga oli hinnalangus samas jaeketis ligi 17%.

On näha, et koolitarvete hinnatõus on pidurdunud. Kui mullu oli kõige odavam koolitarvete ostukorv 21,66 eurot, siis tänavu on see 18,04 eurot. Uuringusse kuulunud 22 toote kogumaksumus on aastaga vähenenud Barboras, ePrismas ja Rimi e-poes, e-Selveris on see jäänud 2023. aasta tasemele. See muudatus teeb lapsevanemate elu veidi kergemaks.

Koolitarvete hinnavõrdluses vaadeldakse vaid üht osa ja väga konkreetset valikut koolialguse kulutustest, seega on rahatark oste ette planeerida. Sageli on vaja ka garderoob üle vaadata või lapse tuba korda sättida. Kulude kontrolli all hoidmiseks tasub mõelda väljaminekute hajutamise ja ka taaskasutuse peale, näiteks osta koolikott, koolivorm, kooliriided või koolimööbel teiselt ringilt. Samuti on hea nipp kampaaniaid ära kasutada.

Koolitarvete hinnavõrdluses on poodide pingerida püsinud võrreldes eelmise aastaga sama. Soodsaima hinnaga koolitarbed saab ka tänavu osta Barborast, kus need maksavad 18,04 eurot. Järgnevad ePrisma, kus koolikaubad maksavad 21,18 eurot, e-Selveris on soodsaimate koolikaupade hind 27,04 eurot ja Rimi e-poes 28,02 eurot. Barboras, ePrismas ja Rimi e-poes on odavaimate koolitarvete ostukorvi hind vähenenud aastaga keskmiselt 3,32 eurot. Selveris on ostukorvi hind püsinud samal tasemel, aastane hinnatõus on olnud pool eurot.

Koolikaupade hinnavõrdlus viidi e-poodides läbi 8. augustil. Võrdlusse kuulusid värvipliiatsid (12 tk), viltpliiatsid (12 tk), harilik pliiats, 20 cm joonlaud, guaššvärvid (6 tk), veetops, pintslid (3 tk), liimipulk, teritaja, pinal, õlipastellid (12 tk), ruuduline vihik, jooneline vihik, abijoontega vihik, ümbrispaber või kilekaaned, plastiliin, kustutuskumm, A3 joonistusplokk, A4 joonistusplokk, käärid, värviline paber ning mapp töölehe hoidmiseks. Hinnavõrdlusse valiti iga kategooria odavaim toode, mis vastavast e-poest leiti. Kauplustes võivad samade toodete hinnad erineda.

Hinnavõrdluses olevate koolitarvete aluseks võeti 1. klassi minejate soovituslike kooliasjade nimekirjad, mis olid kättesaadavad Toila Gümnaasiumi, C. R. Jakobsoni nimelise Torma Põhikooli ja Kuressaare Nooruse Kooli veebilehel.

Julgustan vanemaid kasutama lapse kodukoha koolitoetust. Näiteks Tallinnas on ranitsatoetus 320 eurot, Tartu linnas 1. klassi mineva lapse koolitoetus 50 eurot, Pärnu linnas vastav toetus 150 eurot. Tegu on üsna arvestatava summaga, mis on kindlasti abiks õppeaasta alguses ühekordsete suuremate väljaminekutega hakkama saamisel. Kuna ranitsatoetuse jagamise reeglid erinevad piirkonniti, siis tasub end võimalustega aegsasti kurssi viia. Näiteks Tallinnas ja Tartus makstakse koolitoetust lisaks kooliteed alustavale lapsele ka 2. ja 3. klassi minejatele.