Avalehele
Kuidas kuue kuuga (finants)vormi saada?

Kuidas kuue kuuga (finants)vormi saada?

Kevade saabudes klõpsatakse sagedamini artiklitele, mis räägivad sellest, kuidas saavutada suveks ideaalne rannavorm. Suvise aja lõpusirgel hakatakse aga mõtlema sellele, kuidas töölainele häälestuda ja treeningjalatsid taas jalga tõmmata. Kõige olulisem on seejuures loomulikult hea enesetunne ja rahulolu iseendaga.

Annan nõu, kuidas minna sügisetalvele vastu nii, et aasta lõpuks on käes tugev finantsvorm ning tunned end hästi ja enesekindlalt.

Edu võti on lihtne

Mis on hea füüsilise vormi saavutamise kõige olulisem alustala? Dieete, treeningkavasid ja -stiile on lõputult, kuid edu võti taandub ju tegelikult lihtsale valemile: kulutada tuleb rohkem kaloreid, kui tarbida.

Samasugune põhimõte kehtib hea finantsvormi saavutamisel, ainult et vastupidi: teenida tuleb rohkem raha, kui kulutada.

Eestlaste finantsvorm pole kiita

Swedbank avaldas kevadel esmakordselt rahvusvahelise finantstervise indeksi, mille jaoks mõõdeti Eesti, Läti, Leedu ja Rootsi ühiskonna finantsvõimekust ning finantsteadmisi. Uuringu järgi on Eesti elanike finantstervise indeks 50, mis osutab, et sellega pole kiita. Peamised põhjused on vähesed säästud, turvavõrgustiku puudumine ning ebakindlustunne pensionipõlvele mõeldes.

Vaid 29% elanikel on rahatagavara, mis on vähemalt leibkonna kolme kuu sissetuleku suurune. Veerand elanikke ei ole finantsiliselt valmis ootamatuteks olukordadeks, sest peale säästupuhvri pole neil ka kindlustuslepinguid. Iga teine Eesti elanik tunneb, et sõltub majanduslikult oma lähedastest ja riiklikest toetustest.

Finantsvorm ei tule üleöö

Kui hea rannavormi saavutamisele hakatakse mõtlema kevadel, siis hea finantsvormi saavutamiseks on parim aeg hakata hoogu võtma just sügisel. Sügise ja ühtlasi külmema perioodi saabumisega tasub valmis olla suurenevateks kommunaal- ja transpordikuludeks, kooli ja lasteaeda naasvad lapsed vajavad uusi rõivaid-jalatseid. Võib-olla sooviks pimedal ajal ka korraks päikese kätte või suusamäele põgeneda. Ning kaugel see jõulukinkide tegemise aegki on!

Finantsvormi tasub püüda tasa ja targu, võlusõnaks on plaan ja sellest kinnipidamine. Siin on lihtne kava, mis aitab kuue kuuga seatud eesmärkideni viia ning finantsvormi jõuda.

Järgi lihtsat treeningkava

  • Esimesel kuul võta vastu eelarve väljakutse. Kui eelarve pidamise plaan on paigas, tasub sellega kohe peale hakata. Eelarve pidamiseks ja jälgimiseks on palju viise, alustades klassikalisest Exceli tabelist ja lõpetades äppidega.
  • Soojenduseks arvuta kokku kõik ühe kuu tulud ning kardiotreeninguks sisesta kulud.
  • Otsi ka mõttekaaslasi, näiteks Kogumispäeviku grupist. Nii on motivatsioon joone peal püsida suurem.

2.–3. kuul

  • Järjepidev treenimine viib tulemusteni, seega jätka igapäevast kulude kirjapanemist.
  • Suurenda veidi koormust ning kirjuta üles ka kavandatavad tulud. Siia alla kuuluvad näiteks hooajaline sissetulek, vabakutselisena saadav tasu ja maksutagastus.
  • Tõsta koormust veelgi ja kirjuta üles kõik kavandatavad kulud. Need võivad olla vähenevad või suurenevad kommunaalkulud, puhkusekulud, sügise eel kasvavad kulutused lastele ja talvel jõulukingitustele.
  • Nüüd on aeg tulemusi analüüsida ja jätkata koormuse suurendamisega.

4.–6. kuul

  • Alusta endale maksmise harjutusega. Tegemist on säästmisharjutusega: hakka igal kuul pärast sissetuleku laekumist 10% kõrvale panema – lühidalt maksa endale. Selge pilt silme ees, mis summaga tuleb sel kuul hakkama saada, aitab harjuda säästmisega.
  • Kas saad harjutustega järjepidevalt hakkama? Sellisel juhul märka ja tähista oma võite. Tee eraldi premeerimise fond, kuhu igal kuul veidi raha kannad ning kust on hea enda premeerimiseks raha võtta.
  • Katseta uusi spordialasid. Pärast tublit harjutamist saab edasi minna tõsisemalt säästmise juurde. Kui vorm on eeskujulik, siis mõtle ka investeerimisele.

Detailsema ülevaate finantsvormi saavutamise ja säilitamise kavast leiad siit. Kui otsid trennikaaslasi või näpunäiteid, kuidas nutikalt rahaasjadega ümber käia, siis liitu Facebookis, TikTokis või Instagramis Eesti suurima rahatarkuse grupiga Kogumispäevik.