Avalehele
Luksused, millest pole nõus loobuma Heelia Sillamaa, Riin Rehemaa ja Klaudia Tiitsmaa

Luksused, millest pole nõus loobuma Heelia Sillamaa, Riin Rehemaa ja Klaudia Tiitsmaa

Rahatarkus on kasvamas elu lahutamatuks osaks ning toetab paljude inimeste paremat käekäiku. Samas on oluline, et finantsotsuste tegemisel ei satuta teise äärmusesse, kus ollakse rangelt kinni iga sendi säästmises ning enda soovide täielikus mahasurumises. Sundmõtted ekstreemse säästmise osas võivad hoopis rahaärevuseni viia ning seega on tervisliku tasakaalu hoidmine finantsidega ümberkäimisel äärmiselt oluline. 

Nii on paljudel kujunenud välja mõned erilised asjad, teenused või tegevused, millest ei olda valmis loobuma, kuna need toetavad heaolu ja vaimset tervist. Tuntud blogijad, avaliku elu tegelased ning Eesti suurima rahatarkuse kogukonna Kogumispäevik grupi liikmed jagavad, kuidas seda tervislikku balanssi hoitakse.

Ei saa me läbi Luunja kurgi, vabapidamisel kanade munade ja trennita

The Kinkstagram pere on tuntud maailmarändurid ning seega on reisimine üks tegevus, millest neil oleks äärmiselt keeruline loobuda. „Keskkonnavahetus on minu jaoks nii-nii oluline, et see kulurida paraku kuskile ei kao. Samas oleme avastanud, et tihti kulub meil reisil olles vähem raha kui kodus, sest hinnatase on lihtsalt nii erinev. Vaja on vaid häid lennupileteid, et mõistlikult kohale saada,“ kinnitas Riin Rehemaa. Ka kogumispäeviklaste seas oli neid, kes tõid reisimise olulisuse välja, kuid samuti hinnati kõrgelt vabadust, mis kaasneb auto omamisega.

Kogumispäeviku liikmed lisasid veel, et just hobidega tegelemine on see, mis aitab argipäeva mured ja mõtted pausile panna. Mõningatel juhtudel on hobid (trenn, lemmikloomad, teater või muu) küll kulukad, aga nendega tegelemise arvelt näpistatakse mujalt. Näiteks tõi üks vastaja välja, et hobuste pidamine on kallis, kuid tema elu lahutamatu osa. „Oma hobusest pole ka nõus loobuma, kuigi väga kallis hobi on. Hobusele nelja aastaga kokku kulunud raha eest oleks saanud osta peaaegu uue auto.“

Tuntud blogija Heelia Sillamaa sõnas, et tema ei hoia kokku tervise pealt. „Kui tunnen, et stressi on liiga palju, võtan tööasjadega koormust vähemaks, mis sest, et see läheb mulle sõna otseses mõttes kalliks maksma.“ Rahatarkuse grupis toodi veel lisaks välja, et ka kvaliteetsed hooldustooted, hoolitsused ja iluteenused aitavad kaasa enda aja võtmisele ning hea enesetunde tekitamisele.

On teada-tuntud fakt, et lastega kaasneb palju väljaminekuid, kuid rõõm pühib nende kulude osas kahtluse peast. Näitleja Klaudia Tiitsmaa hindab kõrgelt võimalust teha vahel neid hetkeemotsioonil põhinevaid oste või tegevusi, mis lapsi just sel hetkel rõõmustavad.

Kust tuleb kokkuhoid argipäeva luksuste lubamiseks?

Heelia ja Riin on mõlemad nõus, et kuigi tervislik ja täisväärtuslik toit on olulised, siis otsivad nad erinevaid viise, kuidas ostukorv soodsamalt kokku saada. „Kahjuks või õnneks ei ole minu maitsemeel piisavalt hästi arenenud, et oskaksin vahet teha erinevate tootjate piimadel, klassikalistel juustudel ja muul igapäevasel. Ehk siis olen suur poodide omabrändide fänn – samad asjad veidi tagasihoidlikumas pakendis ja palju parema hinnaga,“ ütles Heelia. Riin lisas, et korralikku toitu saab osta võrdlemisi soodsalt, tihti ka allahinnatud letist, samas kui igasugu jama täis topitud ilusa pakendiga poolfabrikaadid lähevad röögatu hinnaga.

Kogumispäeviku vastajate seast tuli aga selgelt välja, et on palju neid, kes pole nõus ohverdama kvaliteetset kohvi, Luunja kurki või šokolaadi. Üllatuslikult on vabapidamisel kanade munadel lause oma fänkond, kellest mõned on kulude kokkuhoiuks otsustanud endale kanad koju võtta.

Rohkem nõuandeid, kuidas rahatargalt elada, raha koguda ja investeerida leiab Kogumispäeviku grupist või podcastist