Avalehele
Nupukad jõulukingid – rahakotisõbralikult

Nupukad jõulukingid – rahakotisõbralikult

Jõulude ja aastavahetusega kaasneb palju sagimist, korraldamist ja mis seal salata, ka palju kulutusi. Jätkuva hinnatõusu valguses on eriti oluline leida rahakotisõbralikke kingitusi, et muremõtted ei hakkaks jõulurõõmu varjutama.

Siin on mõned säästunipid, kuidas pühadele muretumalt vastu minna. Ning ka kogumispäeviklaste kingiideed, mis ei jäta rahakotti auku ja pakuvad kingisaajale rõõmu.

Planeerimine aitab kulutusi hajutada

Ebamõistlikud otsused tekivad sageli just kiirustamisest. Selleks, et vältida emotsioonioste ja rahvarohkeid kaubanduskeskusi, alusta kingituste varumisega juba praegu. Muide, see on ka hea võimalus kulusid hajutada.

Enne poodi suundumist tee veidike kodutööd: mõtle oma lähedastele ning koosta nimekiri kingitustest, mis neile sobida võiks. Siis ei rända poes ostukorvi ebavajalikke asju.

Lepi kokku kingituse summa või väärtuse vahemik

Üks idee, kuidas stressi vähendada, on pere või sõpradega kokku leppida, mis summas kingitusi tehakse. Nii on poes kindel siht silme ees, mida saab või ei saa kingikotti valida. Näiteks 10 euro eest saab korralikust lõngast sokid, kindad, käsitööseebi, küünlaid jms.

Mõistliku eelarvega tehtud kingitused võib efektsemaks mängida leidliku pakendiga. Näiteks sidudes kinkekaardi suure värvilise õhupalli külge, peites sokid kommikotti… Nii on emotsioon toredast kingist veel suurem.

Kasuta e-poodide võimalusi

Poodide ja kaubanduskeskuste vahel jooksmine võib olla üsna väsitav ja ajakulukas. Siin tulevad appi e-poed. Nii kohalike kui ka välismaa poodide kaubavalik on mugavalt vaid mõne klõpsu kaugusel. Küll aga tasub arvestada, et e-poed koguvad kingiotsijate seas üha populaarsust, mistõttu võivad tarneajad olla tavapärasest pikemad.

Lisaks on nutikas e-poodide hindu võrrelda ja hoida silm peal kampaaniatel. E-poodeldes võta samuti kinginimekiri appi, et vältida ajakulu ja emotsioonioste.

Kingisahtel päästab ootamatutes olukordades

Sea sisse kingituste sahtel, kuhu saad aasta ringi koguda häid universaalseid kingitusi. Kui peab ootamatult minema peole või jõulude ajal külla, siis on valikuvariandid juba kodus mõnusalt olemas. Sahtlisse on mõistlik osta asju soodustuste ajal ja hajutatult, sest nii ei pea korraga suuri summasid välja käima.

Kui minna kingiideedega konkreetsemaks, siis Eesti suurima rahatarkuse grupi Kogumispäevik liikmed jagasid häid ideid, mida jõuluks lähedastele kinkida.

Siin on kingiideede esikolmik:

1. Ühised elamused on hinnas. Paljude kingikotti rändab näiteks Muuseumikaart, mida saab kasutada aasta vältel ning mis tasub pika perioodi peale ka rahaliselt ära, pere või sõpradega koos aja veetmisest rääkimata.

2. Kinkekaardid on hea lahendus, kui pole täpselt teada, mida kingisaaja soovib. Nii saab ta ise valida, mida lõpuks ostab, ning asjad ei jää tarbetult seisma. Samuti on mõnikord keeruline lapse või noore soove ennustada ja kingielamuse muudab eriliseks see, kui ta saab kingi valimises ise otsuse teha.

3. Käsitööd ja koduseid maiusi kinkides lähtu kingisaajast. Üllata lähedast enda tehtud moosi, kompoti, salati, siirupi või hoopis purgi seentega. Rahakulu on väike, kuid selle muudab eriliseks kingi tegija oma aja panustamine. Kui oskused vähegi lubavad, siis saab ise kududa sooja salli, paari sokke-kindaid või meisterdada kodukaunistuse. Ideid on lõputult!

Kui soovid rohkem nõuandeid, kuidas säästlikumalt elada, raha koguda ja investeerida, liitu Facebookis Kogumispäeviku grupiga ja kuula Kogumispäeviku podcast’e.