Avalehele
Säästunipid Eesti tuntuimast rahatarkuse grupist: 5 lihtsat viisi rahaliste eesmärkide saavutamiseks

Säästunipid Eesti tuntuimast rahatarkuse grupist: 5 lihtsat viisi rahaliste eesmärkide saavutamiseks

Hinnatõus on paljude rahakotile hakanud tõsist mõju avaldama ning kokkuhoidmise nõuanded on üha suuremas hinnas. Rahatarkuse grupi Kogumispäeviku liikmed jagavad nippe, kuidas nupukalt raha säästa.

Millised on kõige leidlikumad soovitused, et saavutada rahalisi eesmärke?

1. Esmalt maksa endale

Kõige levinum nõuanne on panna igal kuul kindel summa säästudesse. Olgu selleks siis palgapäeval kindla protsendi kandmine säästukontole, sularaha ümbrikusse panemine või igal nädalal püsiülekandena 10 euro kandmine eraldi kontole. Ehkki esialgu võib sääst tunduda väike, koguneb nii aasta lõpuks arvestatav summa.

2. Tasu ei pea alati väljenduma rahas

Sageli peetakse teenuste eest tasumist rahas enesestmõistetavaks, kuid tegelikult võib nii säästa ka muul moel, näiteks vastuteene või vastu pakutava kauba näol. Näiteks kui aitad naabrimehel sügisel kartuleid võtta, palu tal abi eest maksta hoopis kartulikottides, ning kanakasvatajast sõbranna last hoides võid tasuks küsida rõõmsate kanade mune.

Oluline on leida tasu, mis mõlemale sobib ja meeldib. Nii saad kaks võitu korraga: hoiad häid suhteid ja vähendad nupukalt oma kulusid.

3. Pane eesmärgid kirja

Kogumispäeviklaste sõnul on säästmine palju lihtsam, kui silme ees on konkreetne ja ajaliselt piiritletud eesmärk. Nii on ka eelarvet koostades selge, kui palju tuleks igal kuul säästa ja kui kaua unistuste täitumine võiks aega võtta.

Kui esialgu võib eesmärkide seadmine tunduda väga keeruline, oleks hea alustada väikestest sammudest ja vaadata eelarves iga kulukategooriat eraldi eesmärgina. „Kui soovid igal kuul investeerida X eurot ja annetada Y eurot ning ei taha rämpstoidule kulutada rohkem kui Z eurot, siis veendu, et täidad need punktid ära, ning sa ei peagi ülejäänud kulutusi nii pingsalt jälgima,“ soovitas üks kogumispäeviklane.

4. Kõik algab mõtlemisest!

Selleks et raha kokku hoida, on vaja esmalt muuta mõtteviisi ja eelistada säästmist tarbimisele. Hea nipp on arvutada väikeste emotsiooniostude, näiteks šokolaadi või nätsupaki kulutusi kogu aasta peale. „Enamasti läheb siis soov seda kulutust teha üle,“ kinnitas Kogumispäeviku liige. Samamoodi võib arvutada väljaminekuid töötundidesse – nii võib mõnigi väljaskäik jääda tegemata või pudi-padi ostmata.

Lisaks kulutuste jälgimisele rõhutavad Kogumispäeviku liikmed töövaliku olulisust. „Olen liiga palju näinud inimesi, kes lähtuvad tööd valides palganumbrist, kuid on tööl nii stressis, et kompenseerivad piineldud tunde meelemürkide, emotsiooniostude ja söömisega. Hea palgaga ebameeldiv töö võib lühiajaliselt olla lahendus olmemurede lahendamiseks, aga pikas perspektiivis on see halb investeering,“ märkis üks Kogumispäeviku liige veendunult.

Seega tee oma tervise säästmiseks tööd, mida armastad – isegi kui sa ei teeni sellega tuhandeid.

5. Vii poodides käimine miinimumini

Mida vähem käia kaubanduskeskustes ja poodides, seda vähem ka raha kulub. Toidupood pole siiski täielikult möödapääsmatu, mistõttu tuleks sinna alati minna nimekirjaga – nii väldid emotsioonioste. Samuti tasub toidupoes käia õhtuti, sest nii on võimalik kaupa soodsamalt saada. Näiteks müüb Prisma samal päeval tähtajaga „kõlblik kuni“ märgistatud toidukauba alates kella kaheksast õhtul 60-protsendise allahindlusega. Nii säästad lisaks rahale loodust, sest aitad vähendada toiduraiskamist.

Kui soovid rohkem nõuandeid, kuidas säästlikumalt elada, raha koguda ja investeerida, liitu Kogumispäevikuga ja kuula ka Kogumispäeviku podcast’e.