Avalehele
Viis nutikat abimeest toidueelarve planeerimisel

Viis nutikat abimeest toidueelarve planeerimisel

Suvi on aeg, mil tuleb ette reisimist nii Eestis kui välismaal, kodust eemal viibimist, puhkamist. Mis seal salata – selle kõige käigus võib ennast tavalisest sagedamini leida restoranist või kohvikust ja toidupoest-tanklast kiiruga snäkke kaasa haaramas. Seega on toidueelarve planeerimine toredate seikluste ajal enamasti tagaplaanil. 

Seda märkasid ka paljud Eesti suurima rahatarkuse grupi Kogumispäeviku liikmed, kes rõhutasid, et sügise algus on õige hetk, millal asjad taas joonele saada. 

Nädalamenüü koostamine, e-poest toidukraami ostmine ja poodides käimise vähendamine on klassikalised nipid, aga leidub ka ports veebilehti ja rakendusi, mis võivad sellel teekonnal abiks olla. 

Siin on viis veebilehte ja äppi, mis aitavad söögieelarve taas kontrolli alla saada. 

1. www.eluylikool.ee toob välja odavaima ostukorvi 

Üks Kogumispäeviku kasutaja andis märku, et need, kelle lähedal asuvad erinevad kauplusketid, saavad lehel eluylikool.ee ülevaate odavaimast ostukorvist ning ühe või teise poe kõige soodsamatest toodetest.  

Ostukorvis lisatakse võrdlusesse iga tooterühma kõige odavam toode. Tasub tähele panna, et ostukorvis näidatakse kilo- või liitrihinda. Hinnad põhinevad valdavalt kauplusekettide e-poe infol. 

Ostukorvi andmeid uuendatakse regulaarselt iga nädala teisipäeval (hiljemalt kell 20:00), sest paljude kaupluste soodustused kehtivad teisipäevast esmaspäevani. 

2. Võrdle hindu keskkonnas www.hind.ee

Tegu on hinnavõrdluskeskkonnaga, kus saab välja valida soovitud kaubad ja vaadata, millises poes on need saadaval kõige soodsama hinnaga. 

Keskkonna eelis on see, et sealt leiab hinnainfot väga erinevate kaupade kohta. Samas ei pruugi saada terviklikku ülevaadet kõigi jaekettide kohta korraga. 

3. Sooduspakkumised on koondatud Kliendilehed saidile

Paljud poed koostavad ja saadavad erinevate kampaaniate kohta infolehti. Kui oled otsepostist loobunud või eelistad infot otsida veebikeskkonnast, siis on see portaal just Sulle. 

Veebilehele Kliendilehed.ee on koondatud info erinevate poodide kampaaniate kohta. Üks Kogumispäeviku liige tõi näite, et kui ta otsib konkreetset kaupa, siis vaatab ta alati järele, ega mõnes poes ole sellele sooduspakkumist. Kui Sul on viitsimist ja aega, saad soodustustest kokku panna terve ostukorvi. Erinevates poodides ostlemine võtab küll aega, kuid hinnavõit on ikkagi tuntav.  

4. ResQ äpp aitab vähendada toidu raiskamist 

Tegu on rakendusega, mis viib tarbijad kokku jätkusuutlike restoranide, kohvikute ja toidupoodidega. Äpist leiab vastavalt oma asukohale näiteks toidukohtade lõunapakkumisi, mis on lõunast üle jäänud ja soodushinnaga müüki pandud. Osad toidupoed panevad „Parim enne“ kuupäeva lähenedes või kätte jõudes kokku soodushinnaga toidupakke. Nii saavad soovijad kasutada allahindlusi ning ettevõtted vähendada toidu äraviskamist. 

5. Mobiilirakendus „Tarbi targalt“ on abiks ostunimekirja koostamisel ja jagamisel 

Äpis on võimalik perele ostunimekirja koostada. Selleks tuleb skaneerida vastavate tootepakendite triipkoodid. Sisestatud info põhjal annab äpp teada, millises suuremas jaeketis on vastavatel toodetel soodustus. Lisaks võimaldab see võrrelda toidukorvi maksumust erinevates poodides. 

Kui soovid veel näpunäiteid, kuidas rahaasjadega nutikalt ümber käia, siis liitu Facebookis, TikTokis või Instagramis Eesti suurima rahatarkuse grupiga Kogumispäevik.