Avalehele
Swedbank on väljastanud 100 000 viipekaarti

Swedbank on väljastanud 100 000 viipekaarti

13.03.2017

Viipemaksed muutuvad Eestis aina populaarsemaks. Viipemaksete arv kasvab jõudsalt ning pidevalt lisandub ka uusi kohti, kus viipega maksta saab. Swedbank on viipemakse tehnoloogiale üle viinud juba 6500 makseterminali.

Viipemaksevõimalusega kohti lisandub pidevalt

Huvi viipekaartide vastu on oodatust suurem. Praeguseks on väljastatud 100 000 viipekaarti ja arvestades, et esimesi viipemakse võimalusega kaarte hakati klientidele pakkuma alles 2016. aasta augustis, on see suurepärane tulemus. Kaupmehi, kelle juures saab viipega maksta, tuleb kogu aeg juurde ja viipemakse võimalust pakuvad täna juba ka mitmed kaubandusketid. Suurte kaubanduskettide liitumine puutevaba tehnoloogiaga aitab muuta viipemakseid veelgi populaarsemaks.

Kliendid hindavad seda, et väiksemaid oste saab viipemaksega kiiremini ja mugavamalt teha. Just väiksema summaga tehingud moodustavad suure osa kaardimaksetest. Samas on oluline, et viipemakseid saaks teha võimalikult paljudes kohtades.

Viipekaart on sama turvaline kui tavakaart

Päris palju kõneainet on tekitanud viipekaardi turvalisus võrreldes tavakaardiga. Turvalisus on panga jaoks kindlasti üks olulisemaid aspekte. Viipekaartide turvariskiga on kõvasti tööd tehtud – süsteemi taga on keeruline algoritm ning aeg-ajalt küsib see PIN-koodi ka väiksemate tehingute puhul. Seega piiramatult siiski puutevabalt tehinguid teha ei saa. Samuti peab viipetehingu teostamiseks kaart olema terminalile väga-väga lähedal, seega on raske ette kujutada, et keegi saaks märkamatult n-ö möödaminnes viipemakse tehingut teha.

Kaheksa kuuga ei ole pangal olnud ühtegi viipekaartidega seotud pettuse juhtumit.

 

Märksõnad: Viipekaart, Viipemakse