Avalehele
Vaata, millised meeskonnad said Prototroni rahastuse ja pane oma roheidee teele

Vaata, millised meeskonnad said Prototroni rahastuse ja pane oma roheidee teele

Swedbank on kaasasutaja seni 93 vinget ideed elule aidanud Prototroni rahastule. Tutvustame lähemalt viimase vooru parimaid ja ühtlasi kutsume kõiki osalema värskelt avatud kevadvoorus, mis on pühendatud roheideedele.

Viimases voorus läks nelja võitja vahel jagamisele kokku 60 000 eurot osalusvaba rahastust, lisaks pälvis üks meeskondadest Eesti Äriinglite Assotsiatsiooni EstBAN rahastuse 75 000 euro ulatuses.

Meeskonnad Filaret ja WasteLocker said Prototroni rahastult kumbki 20 000 eurot ning Menken Trials ja ESBEN 10 000 eurot osalusvaba rahastust. Võitjameeskondade ideid kirjeldavad sellised märksõnad nagu tehisintellekt, keskkonnasõbralikkus, lihtsus ning efektiivsus. Filaret kogub ja töötleb ümber toksilisi suitsukonisid keskkonnasõbralikuks komposteeruvaks 3D printimise materjaliks ehk filamendiks, vähendades nii jäätmeid uuenduslikul moel. ESBEN lihtsustab merel navigeerimist, kasutades selleks liitreaalsuse tehnoloogiat, mis paneb paika aluse kursi ning arvestab teiste laevade ja takistustega merel.

WasteLocker on tehisintellektiga arendamas jäätmete kvaliteedikontrolli lahendust, mis tuvastab reostust avalikes prügikonteinerites, et vähendada prügivedajate sorteerimis- ja logistilisi kulusid.

Menken Trials on loomas online-ligipääsu ravimite kliiniliste uuringute dokumentatsioonile, mis vähendab oluliselt paberimajandust, hoides samal ajal kokku ravimitootjate ja haiglate kulusid ning lühendades uuringute bürokraatia kestvust. “Mentoritest oli palju abi. Me tegime ära kõik ülesanded nii hästi kui oskasime. Tundub, et see tõi tulemuse,” kommenteeris Andreas Ellervee 10 000-eurose Prototroni ja 75 000-eurose EstBANi rahastuse saanud Menken Trialist.

Prototroni tegevjuht Jana Budkovskaja tõi välja, et võiduideed näitavad tehnoloogia võimet toetada jätkusuutlikkuse eesmärke.

Edukaima rahakaasamise kampaania viis ühisrahastusplatvromil Fundwise läbi meeskonnad Colizy ja ZenFlower.

Uus voor ootab

Prototroni järgmine ehk kevadvoor on seekord pühendatud jätkusuutlikkusele. Kui Sul on roheidee ja tahaksid sellest teha tulevase eduloo, siis kandideeri Prototroni rohevoorus. Prototroni põhiprogrammi kõrval tegutseb ka Prototron Junior, kuhu saavad oma uudsed ideed esitada 13-19-aastased maailmamuutjad. Kui märkad enda lähedal mõnda sellist teravat pliiatsit, siis soovita ka temal lisa uurida www.prototron.ee.

Prototron on Swedbanki, TalTechi ja Tallinna Teaduspark Tehnopol loodud rahastu, mis rahastab tehnoloogiliste ideede prototüüpe, et maailma muutvad ideed ja tooted jõuaksid kiiremini turule. Prototron on tänaseks rahastanud 93 nutikat ideed kokku enam kui 1,1 miljoni euroga, meeskonnad on järelinvesteeringuid kaasanud enam kui 58 miljonit eurot.

Swedbank Prototron