Avalehele
Kas põhitöö kõrvalt saab tegeleda ettevõtlusega?

Kas põhitöö kõrvalt saab tegeleda ettevõtlusega?

Elukalliduse tõus on viimastel aastatel pannud paljusid mõtlema sissetuleku suurendamise peale. Üks võimalus on küsida palgatõusu või vahetada töökohta. Kui see pole võimalik, siis võiks kaaluda, millised on võimalused teenida lisaks. Muide, Swedbanki Rahaasjade Teabekeskuse eelmise aasta uuringu andmetel on pea 70% Eesti inimestest viimase aasta jooksul lisaraha teeninud või sellele mõelnud.

Lisasissetulekut saab teenida mitut moodi. Näiteks võib alustada tööampsudega; leida kliente, kellele vabal ajal teenuseid pakkuda; või katsetada oma toote loomisega. Ehk siis alustada väikeettevõtlusega.

Uuringutes on välja selgitatud, et põhitöö kõrvalt ettevõtlusega alustamine on mitmel moel kasulik. Pealegi, kes teab – algselt lisaraha teenimiseks loodud ettevõte võib kujuneda nii elujõuliseks, et sellest saab uus põhitöö. Juhtimisajakirja Academy of Management Journal andmetel saavutavad just hübriidettevõtjad ehk need, kes tegelevad väikeettevõtlusega põhitöö kõrvalt, rohkem edu kui need, kes kohe põhitööst loobuvad ja täielikult ettevõtlusse sukelduvad.

Põhitöö olemasolu tagab turvatunde

Esimene ja ehk suurim eelis, miks alustada ettevõtlusega põhitöö kõrvalt, on turvatunne. Kui muidu peab alustav ettevõtja pidevalt muretsema piisava sissetuleku pärast, sest tellimuste hulk või toote müük erineb kuust kuusse, siis põhitöö tagab stabiilse sissetuleku. See omakorda tähendab vähem stressi.

Sissetuleku pärast muret tundmata saab alustav ettevõtja ka rahulikumalt tegutseda ning oma toodet või teenust põhjalikult analüüsida. Samuti teha turuanalüüsi, et sihtida potentsiaalsetele klientidele pakkumisi võimalikult täpselt. Kokkuvõttes sünnib nii kõrgem kvaliteet ning oma toodet positsioneerides ja arendades tekib vähem vigu.

Lisaks aitab tasa ja targu põhitöökoha kõrvalt tegutsemine vältida läbipõlemist. Ainult enda tööandjaks oleval inimesele tekib surve võtta korraga vastu kõik pakkumised, sest tal puudub kindlus, kas järgmisel kuul on piisavalt kliente. Nii võib ta leida end ühel hetkes olukorrast, kus kõiki tellimusi pole võimalik lubatud kvaliteediga täita. Kuid just hea kvaliteet on see, mis tagab klientidega pikaajalise koostöö.

Lisaks annab turvatunne algajale ettevõtjale aega, et viia end kurssi raamatupidamise ja maksuküsimustega. Väga sageli tuleb ette olukordi, kus ettevõte tehakse kiiruga ära ning vähese taustatöö tõttu kantakse kulud valele arvele või lähevad ettevõtja ja ettevõtte rahakotid segamini.

Paindlikkus – tegele siis, kui aega jätkub

Turvatunde eelis on ka paindlikkus ehk ettevõtlusega saab tegeleda siis, kui selleks on aega. Nii ei juhtu ka midagi, kui parasjagu on kiire periood, pere vajab rohkem tähelepanu või sunnib ootamatu haigus voodisse taastuma. Põhitöölt saab jääda haiguslehele või võtta puhkust ning lükata lisasissetuleku teenimine edasi. Samas ettevõtlusega täiskohaga tegeledes ei tule algusaastatel aja mahavõtmine tavaliselt kõne alla.

Lisaks, võttes arvesse majandustsükleid ja valdkonniti sellest sõltuvat töökoormust põhitööl või ka näiteks pikemaid koduseid perioode, näiteks vanemapuhkusel olemist, on madalaegadel oma ettevõtte omamine hobikorras toodete või teenuste müümiseks väga hea võimalus lisatulu teenida.

Loomulikult on põhitöö säilitamisel ka negatiivseid külgi. Kui tööl on pingelised ajad, siis võib juhtuda, et ettevõttega tegelemiseks ei jää lihtsalt aega. Samuti võib lisasissetulek võtta enda alla kõik nädalavahetused ja puhkused või jääda ajapuuduse tõttu hoopis katki.

Seetõttu oleks hea olla järjepidev, näiteks varuda tund või paar igal õhtul ettevõttega tegelemiseks. Just püsivus viibki noort äri edasi.

Swedbankis on äriga alustamine lihtsam, sest alustav ettevõtja saab pangakaardi ja maksed aastaks tasuta. Lisaks võib kaupmees makseterminali rentida pooleks aastaks poole hinnaga või võtta makseid vastu kas või terminali üürimata – otse oma nutitelefonis.

Soovime olla usaldusväärne partner ettevõtte igas arenguetapis. Ettevõtte kasvades saad oma ettevõtte Swedbanki konto kaudu mugavalt ühildada enamlevinud veebiplatvormide ja raamatupidamistarkvaradega. Kui vajad äri laiendamiseks lisaraha, siis tule ja peame koos nõu.

Vaata lisa meie alustava ettevõtte lehelt.