Avalehele
Öselwise: oma kätetööga tervis korda ja ettevõtjaks

Öselwise: oma kätetööga tervis korda ja ettevõtjaks

Kas oled kunagi proovinud shrub’i? Ah et mis see on? See on üks tervisele pai tegev jook –maitsev, värskendav, vürtsikas, alkoholivaba –, millega Saaremaa perefirma Öselwise asub vallutama maailma.

Praegu on Öselwise küll pisike, sest ettevõte on alles noor, pea viieaastane, aga kui siht on silme ees, toode hea ja lugu ka, siis miks mitte.

Katrin ja Taavi Sepp, noored pereettevõtjad, teenisid 2010-ndatel leiba üks avalikus sektoris ja teine saarlasele kohaselt merenduses. Töö oli töö ja hobid olid hobid. Viimaste hulka kuulus ka koduste keediste, veinide, äädikate valmistamine. Siis aga saabus hetk, mil Taavi tervis palus abi.

„Olime kuulnud palju õunasiidriäädika tervislikest omadustest ja kuna see toode aitas Taavit tema tervisemuredes, saigi vastu võetud otsus pakkuda head toodet ka teistele,“ räägib Katrin. Esimesest kodusest äädikateost 2014. aastal jõudis paar oma ettevõtteni kolme aastaga, esimene laar Wöseli kaubamärki kandvat õunasiidriäädikat jõudis müügile 2018. aasta suvel.

Praeguseks on ettevõttes peale asutajate veel ka turundus- ja müügijuht, juhiabi ja kaks meistrit, Wöseli nime on peale äädikate endale saanud ka juba mainitud shrub’id ja koostöös TalTechiga välja töötatud shot’id. Turule on jõudnud ka teine kaubamärk, SÖUL, mille tootevalikusse kuuluvad džinn ja õuna-ingverinaps. Wöseli kaubamärgi tooted valmivad Saaremaal käsitööna ja valdavalt kohalikust toorainest.

Eksport ja uued tooted

Nelja ja poole aastaga, millest kaks pandeemia tingimustes, on käima lükatud toimiv ja šarmantne väiketootmine. „Praegu me oma tooteid veel ei ekspordi, kuid kindlasti lähitulevikus ekspordiplaanidega edasi liigume. Uute toodete turuletoomine on samuti kriitilise tähtsusega nii praegu kui ka tulevikus,“ avab Taavi pisut edasisi plaane.

Koroonaaja väljakutsetega on Öselwise Katrini sõnul toime tulnud tänu paindlikkusele: „Kui üks uks sulgub, tuleb tegevused kiirelt ümber mõelda ja uue olukorraga kohaneda. Näiteks, kui enne pandeemiat oli meie jaoks väga oluline käia oma toodetega laatadel, messidel, festivalidel, siis nende ärajäämisel keskendusime e-poele ja sealsetele kampaaniatele. Samuti tuli kiiresti mõtlema hakata uutele toodetele.“

Per aspera ad astra

Käidud teele tagasi vaadates on Katrinil-Taavil alustavatele ettevõtjatele üks soovitus: ära lükka otsuseid edasi! „Otsuste läbimõtlemine on muidugi hea, kuid ei tasu jääda väga pikalt kahtlema, kas loobuda palgatööst ja alustada ettevõtlusega. Otsuse edasilükkamine tekitab asjatult pingeid,“ selgitab Taavi.

Tema sõnul nõuab ettevõte palju aega ja pühendumist ning praegu ei saa veel mõnel päeval lihtsalt öelda, et tegeleme täna muuga ega lähe tööle. Kiirematel perioodidel on tavalised ka 12–14-tunnised tööpäevad. Samuti tuleb ettevõtjana õppida, et kodu on aeg iseendale ja perele ning töömured jäävad tööle.

„Raske töö kõrval aga on oma ettevõtmisega tegelemise suurim võlu unistuste täitumine. Kui tead, mille nimel tööd teed ja ühel hetkel näed tulemusi, saad aru, et teed õiget asja ja kogu käidud teekond tundub loogiline,“ lisab Katrin.

Öselwise’i sujuvale ja kuluefektiivsele toimimisele aitavad kaasa ka Swedbanki ärikliendi mobiiliäpp ja maksete pakett. Ettevõtte rahaasjade korraldamiseks langes liisk Swedbanki kasuks suures osas inertsist, sest firma rajajad oli ka eraisikutena panga kliendid. Samuti mängisid rolli pangasüsteemide lihtsus ja tänapäevasus ning fakt, et pank pakkus alustavale ettevõttele soodsaid tingimusi.

Mis siis on shrub? See tervislik joogipõhi sobib nii alkoholivabadesse kui ka pisut kangema kraadiga kokteili. Seda saab tarvitada lonks päevas shot’ina, et arstidest eemale hoida, või siis karastavaks rüüpeks jää ja (mulli)veega segatuna. Kes tahab, võib shrub’i lisada kuumale teele või teha hoopis kraadiga jooke. Shrub’e on ettevõttel praegu 4 erineva maitsega, samas klientide lemmik on jätkuvalt ettevõtte kõige esimene Ingveri-mee-sidruni Shrub. Pudelitelt leiab lihtsaid retsepte, kuidas shrub’i kasutada või valmista just nii tummine rüübe nagu Sulle meeldib.

Märksõnad: Alustav ettevõtja, Wösel